Gutuile sunt fructe de toamnă delicioase și nutritive, bogate în substanțe benefice pentru sănătate. Printre acestea se numără: vitamina C, vitamina A și vitamina K, potasiu, cupru și fier, dar și fibre alimentare, care contribuie la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației.
De asemenea, gutuile conțin antioxidanți, cum ar fi quercetina și compuși fenolici, care pot ajuta la protejarea celulelor corpului împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radicalii liberi.
Consumul de gutui poate ajuta la calmarea durerilor de stomac, deoarece aceste fructe au proprietăți astringente care pot contribui la reducerea diareei și a flatulenței. Pentru cei care au probleme cu colesterolul, consumul regulat de gutui poate ajuta la reducerea nivelului de grăsimi din sânge. Iar fibrele pe care le conțin gutuile contribuie la menținerea senzației de sațietate și pot ajuta la controlul greutății corporale.
Puteți include gutuile în dietă sub formă de fructe proaspete, compoturi, gemuri, dar și… murături. Iată mai jos o rețetă de gutuie murată pe care trebuie să o încercați.
Spălați bine gutuile (aveți grijă să îndepărtați puful de pe coajă), tăiați-le în sferturi și îndepărtați semințele și miezul dur.
Într-o cratiță mare, adăugați apa, oțetul de mere, zahărul. Amestecați bine până când zahărul și sarea se dizolvă complet.
Adăugați semințele de muștar, boabele de piper negru, cuișoarele și scorțișoara. Amestecați bine și lăsați să fiarbă la foc mic aproximativ 10-15 minute.
În timp ce amestecul fierbe, tăiați gutuile în felii sau cuburi, după preferințe.
Adăugați feliile/cuburile de gutui în amestecul de oțet și condimente. Lăsați-le să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 5-7 minute sau până când gutuile devin ușor moi (dacă vreți ca gutuile să fie crocante, nu le fierbeți).
Adăugați nucile tăiate în amestecul de gutui și lăsați-le să fiarbă împreună încă 2-3 minute.
Opriți focul și lăsați amestecul să se răcească la temperatura camerei.
Luați cu o paletă gutuile fierte, împreună cu nucile și condimentele, și puneți-le în borcane sterilizate. Turnați peste ele lichidul în care au fiert, până sunt complet acoperite. Sigilați borcanele cu capace.
Lăsați borcanele la rece pentru cel puțin câteva săptămâni pentru a permite gutuilor, nucilor și scorțișoarei să-și dezvolte gustul. Cu cât le lăsați mai mult timp, cu atât vor fi mai aromate.
Senior Editor, [email protected]
A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023.
Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională.
Colaborări: Viața ...