Pentru a savura un gyros de pui delicios nu trebuie să mergi la „mama” lui, tocmai în însorita Grecie. Îl poți face acasă, din ingrediente proaspete și sănătoase de care poți fi sigură că nu îți vor da dureri de stomac.
E drept, îți va lua ceva timp, mai ales dacă vrei să te bucuri de un gyros de pui autentic grecesc, cu pită homemade, nu cu tortilla sau lipii cumpărate din comerț (apropo, să știi că poți face acasă foarte simplu lipii libaneze pentru șaorma – vezi aici rețeta). Dar rezultatul merită efortul din plin!
Pune această rețetă de gyros de pui la loc de cinste, pentru că sigur nu va fi singura dată când o vei prepara!
Pune toate ingredientele într-o pungă mare tip zip-lock și amestecă-le bine. Lasă carnea la frigider, în punga cu mirodenii, între 1 i 4 ore. Cu cât stă mai mult la marinat, cu atât carnea va fi mai fragedă și mai aromată.
Scoate carnea de la frigider și las-o la temperatura camerei măcar 10 minute. Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. Pune carnea de pui marinată pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava la cuptor (cât mai aproape de rezistențe) și pornește funcția grill. Lasă carnea să se rumenească 20-30 de minute sau până se pătrunde bine și este ușor crocantă.
Poți găti carnea și la grill, pe aragaz – las-o timp de 6-8 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare.
Dă castravetele pe răzătoarea cu ochiuri mici și stoarce-l bine de zeamă în pumn. Amestecă într-un bol iaurtul cu usturoiul dat prin presă, uleiul de măsline, zeama de lămâie și sarea. Adaugă în bol castravetele ras și scurs de zeamă, mărarul tocat și amestecă bine.
Într-un castron încăpător, pune 100 mililitri de apă caldă, zahărul și drojdia. Amestecă bine cu o lingură, apoi adaugă jumătate din cantitatea de făină și frământă ușor cu mâinile. Lasă aluatul obținut la căldură, fără să îl acoperi, timp de 15 minute.
Adaugă sarea, uleiul de măsline și restul de făină peste aluat. Frământă din nou până se omogenizează compoziția, care este foarte lipicioasă. Mai adaugă puțină făină peste aluat și frământă-l în continuare 1-2 minute.
„Pudrează” masa de lucru cu făină. Scoate aluatul din castron și frământă-l ușor prin făina de pe masă, timp de câteva minute. Pune-l din nou în castron, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să se „odihnească” aproximativ 10 minute.
Repetă procedura cu frământatul prin puțină făină, dar nu exagera, altfel se va usca.
La final, aluatul se stropește cu puțin ulei de măsline și se lasă acoperit cu folie alimentară, la căldură, timp de aproximativ o oră. În acest interval ar trebui să își dubleze volumul.
Scoate aluatul din castron și împarte-l în 4 bile egale. Din nou, lasă bilele de aluat în castronul acoperit, timp de 10 minute.
Pudrează din nou masa de lucru cu puțină făină și întinde fiecare bilă cu un sucitor, formând cercuri cu diametrul de aproximativ 20 de centrimetri și grosimea de puțin peste 0,5 centimetri.
Pita se poate coace în tigaie (pe foc mediu spre mare, timp 1-2 minute pe fiecare parte) sau la cuptor (la temperatură mare, 240 de grade Celsius, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, timp de 2 minute pe fiecare parte). Pita e gata când se umflă și face un „buzunăraș”, adică acel gol în care se va adăuga umplutura delicioasă.
Taie grosier carnea de pui sau rupe-o cu mâinile în bucăți măricele. Dacă pita este rece, încălzește-o 15-20 de secunde la microunde sau direct în tigaie.
Umple pita cu carne de pui aromată, felii de roșii cherry, rondele de ceapă roșie, salată verde tăiată grosier, castraveți rondele, felii de ardei gras, frunze de pătrunjel, cartofi prăjiți (opțional), ketchup și, desigur, deliciosul sos tzatziki. Poftă bună!