Rețetă de spanakopita, plăcintă grecească cu spanac și brânză feta

  • Publicat:
Rețetă de spanakopita, plăcintă grecească cu spanac și brânză feta
Rețetă de spanakopita, plăcintă grecească cu spanac. Foto: Shutterstock

Adu Grecia în bucătăria românească preparând acasă spanakopita sau plăcinta cu spanac, deloc greu de preparat! O poți savura la micul dejun, prânz, chiar și la cină. E delicioasă, sănătoasă și ține de foame. Poți să o iei și la pachet când nu mai știi ce să mănânci la birou.

Ingrediente:

  • 500 grame spanac proaspăt
  • 200 grame brânză feta sfărâmată
  • 1 pachet foi de plăcintă subțiri
  • 2 cepe roșii tocate mărunt
  • 1 legătură de ceapă verde tăiată rondele subțiri
  • 2 căței de usturoi tăiați rondele sau cubulețe
  • 2 ouă întregi, bătute + 1 gălbenuș pentru a unge ultima foaie de plăcintă
  • 1 legătură de mărar proaspăt tocat mărunt
  • un cubuleț de unt (25 grame – pentru a sota ceapa cu usturoiul)
  • sare, piper, nucșoară pudră – după gust (nu exagera cu sarea, brânza feta e destul de sărată)
  • semințe de mac sau susan (opțional)
  • ulei sau unt topit (pentru uns foile)
plăcintă grecească cu spanac spanakopita
Foto: Shutterstock

Mod de preparare:

  1. Sotează ceapa roșie într-o tigaie cu puțin unt, până se înmoaie. Adaugă usturoiul și mai lasă pe foc 2-3 minute.
  2. Când legumele sunt călite, adaugă spanacul tocat și lasă pe foc câteva minute, apoi scoate-l deoparte într-un castron.
  3. Adaugă în castron brânza feta, ouăle bătute, ceapa verde, mărarul tocat și condimentele (sare, piper, nucșoară) și amestecă până se omogenizează compoziția.
  4. Pune prima foaie în tava de copt întinsă și stropește-o cu puțin ulei sau unt topit. Peste ea, adaugă încă 2 foi, având grijă să le stropești de asemenea cu grăsime.
  5. Pune jumătate din cantitatea de umplutură și nivelează cu o spatulă pe întreaga suprafață a foilor.
  6. Pune deasupra o foaie, unge-o cu grăsime, apoi adaugă din nou 2 foi și restul de umplutură.
  7. La final pune 3 foi unse și, opțional, pe deasupra plăcintei, 2 lingurițe de semințe de mac sau de susan, după ce ai uns ultima foaie cu un ou bătut.
  8. Porționează plăcinta superficial cu un cuțit, pentru a fi mai ușor de tăiat când se răcește.
  9. Introdu tava cu plăcintă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 30-40 de minute.
  10. Spanakopita se lasă la răcit 10-15 minute înainte de a fi tăiată și servită la masă.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult