Ne încântă pe toate reţelele sociale cu preparatele ei culinare sănătoase, dar pline de culoare şi extrem de arătoase. Am invitat-o pe Suzana Mira, blogger la www.mirapornfood.wordpress.com, să gătească pentru cititorii Ce se întâmplă, doctore? un prânz perfect pentru zilele friguroase de iarnă. Iată ce ne propune:
Profită de sezonul rece şi încearcă o supă delicioasă cu dovleac. Sigur ai mai gustat dovleacul într-o supă, însă laptele de cocos şi ghimbirul îi dau o aromă deosebită.
Ingrediente:
Pentru decor : 4 linguriţe ulei de dovleac şi seminţe de dovleac rumenite uşor.
Mod de preparare: Toacă ceapa mărunt şi pune-o la călit într-o cratiţă adâncă. Când se înmoaie uşor, adaugă usturoiul zdrobit, ghimbirul dat pe răzătoare şi ardeiul iute tocat mărunt. Amestecă şi după 1-2 minute, adaugă cubuleţele din dovleac. Urmează supa de legume. Amestecă bine şi adu la fierbere, după care lasă să fiarbă 15 -20 min la foc mediu. Adaugă laptele de cocos şi mai fierbe 15 minute.
Stinge focul, asezonează. Pasează supa cu ajutorul unui blender. Stoarce lime-ul. Gustă şi vezi dacă îi mai trebuie sare.
Serveşte în boluri sau farfurii adânci, stropeşte cu puţin ulei din dovleac pentru un gust mai plăcut şi seminţe de dovleac .
Falafelul nu este altceva decât nişte chifteluţe din năut, o variantă mai sănătoasă a celor din carne, şi se pot pregăti foarte uşor şi acasă.
Ingrediente:
Pentru servire: câteva linguri pastă Tahini, 2 linguriţe seminţe susan, 3 morcovi tăiaţi rondele, ulei extra virgin măsline şi zeama de la jumătate de lime, câteva frunzuliţe de mentă şi ardei iute roşu.
Pasează năutul foarte bine, toacă pătrunjelul mărunt şi amestecă toate ingredientele până ce se formează o pastă. Încinge o tigaie din teflon cu puţin ulei. Formează chifteluţele şi adaugă-le în tigaia încinsă. Lasă-le pe foc aproximativ 2 minute pe fiecare parte, până ce devin crocante şi aurii. Scoate-le pe un şerveţel .
Serveşte-le cu pastă Tahini şi un bol mic cu salată din morcov crud, tăiat rondele, stropit cu zeamă de lime şi ulei extra virgin . Presară câteva seminţe de susan.
În lipsa bogăţiei de fructe proaspete ale verii, putem să ne bazăm pe cele uscate. Sunt la fel de sănătoase, ba chiar aduc beneficii organismului în sezonul rece. Sunt bogate în fibre, vitamine şi minerale şi conferă energie datorită fructozei.
Ingrediente:
Încălzeşte cuptorul la 180 grade C. Pregăteşte o formă de chec pe care o vei proteja cu hârtie cerată pe interior.
Taie fructele în bucăţi mai mici, zdrobeşte nucile şi alunele, amestecă-le cu făină de migdale, fulgi de cocos şi de ovăz. Bate ouăle cu coaja de portocală rasă şi scorţişoara. Adaugă laptele, zeama de la portocală şi untul topit de cocos. Amestecă compoziţia aceasta cu fructele şi toarnă în tavă. Bagă tava în cuptorul încălzit 40 min.
O puteţi urmări pe Suzana şi pe FB: Mirapornfood şi pe instragram: YAMMIRAME