Tofu, bine cunoscutul preparat asiatic din boabe de soia, este indicat în orice tip de dietă, pentru că are un număr redus de calorii, dar un număr ridicat de proteine.
Ingrediente 6 porţii:
Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 180˚ C. într-un bol mare, amestecaţi sosul de soia, vinul şi făina de porumb până când cea din urmă se dizolvă. Adăugaţi tofu şi amestecaţi uşor ca să se încorporeze bine ingredientele. Lăsaţi bolul deoparte.
Presăraţi caju pe o tavă de copt şi ţineţi-l în cuptor până când devine rumen, 12-15 minute. Scoate-l din cuptor şi lăsaţi-l deoparte.
Umpleţi pe trei sferturi o cratiţă mare cu apă sărată şi aduceţi-o la fierbere. Adăugaţi fasolea verde şi fierbeţi-o până când se înmoie, cam 3 minute. Scurgeţi-o şi lăsaţi-o deoparte.
Într-un wok sau într-o tigaie mare şi adâncă, la foc mare, încălziţi 2 linguri de ulei vegetal. Când uleiul e încins, adăugaţi ghimbirul şi amestecaţi ca să-şi lase aromele, cam 1 minut. Scoateţi bucăţile de ghimbir şi aruncaţi-le.
Folosind o spumieră, scoateţi bucăţile de tofu din marinată, păstrând zeama. Puneţi tofu în tigaie. Amestecaţi şi agitaţi la foc mare până când tofu se încălzeşte şi devine auriu la exterior, cam 3 minute. Transferaţi tofu într-un bol curat şi puneţi-l deoparte.
Reduceţi focul la mediu. Adăugaţi în tigaie lingura rămasă de ulei vegetal. Puneţi cepele, apoi agitaţi şi amestecaţi până când se înmoaie, 5-7 minute. Creşteţi temperatura şi puneţi din nou tofu în tigaie împreună cu fasolea verde, marinata păstrată, supa şi uleiul aromat cu ardei iute. Aduceţi totul la fierbere amestecând constant, până când preparatul se îngroaşă, cam 30 de secunde.
Luaţi de pe foc şi presăraţi caju. Transferaţi preparatul pe o farfurie de servit şi duceţi-l la masă imediat.
Sursă: „Reţete vegetariene. Combinaţii rafinate din bucătăria internaţională”, www.curteaveche.ro