Culoarea galben-portocalie a dovleacului se datorează faptului că acesta este plin de antioxidanţi şi betacaroten.
Antioxidanţii împiedică apariţia bolilor cardiovasculare, iar betacarotenul din compoziţie conferă dovleacului proprietăţi antiinflamatoare, diminuând riscul apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge.
Pulpa de dovleac conţine provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin magneziul care alungă oboseală şi lecitină care îmbunătăţeşte memoria.
Bucură-te de sezonul dovleacului testând cele mai savuroase reţete.
Gnocchi cu dovleac şi cartofi dulci
Ingrediente pentru 4 porţii:
Mod de preparare:
1. Se taie un dovleac pe jumătate şi se scot seminţele. Se taie o jumătate în felii de 1 cm, se îndepărtează coaja şi se pun feliile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace la cuptor 10 minute, la o temperatură de 180˚C.
2. Se decojesc cartofii dulci, se taie în bucăţi mai mari şi se fierb până devin moi. Se strecoară şi se pasează cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi.
3. Se mărunţeşte dovleacul copt într-un robot de bucătărie. Într-un alt vas, se pune compoziţia împreună cu bucăţile de cartofi dulci şi se asezonează cu sare, piper şi scorţişoară măcinată. Se adaugă făină şi se frământă cu mâinile până se formează un aluat semi-tare. Se formează nişte cilindri mici şi se taie în bucăţele de aproximativ 2 cm.
4. Se presează uşor bucăţile de gnocchi cu o furculiţa, se pun în apă clocotită şi se fierb până încep să plutească. După ce s-au strecurat, se pun într-o tigaie încinsă cu un strop de ulei şi se prăjesc până devin maronii. Se adaugă frunzele de salvie tocate, puţin unt şi se mai prăjesc aproximativ 1 minut.
5. Înainte de servire, se stropesc cu o lingură de unt topit şi se presară deasupra puţin parmezan.
O reţetă de Péter Fördős, blogger culinar.
Dovleacul este ingredientul lunii octombrie de pe platforma The Secret Ingredient By Electrolux.