Ingrediente: o pungă cu legume asortate congelate (mazăre, sparanghel, morcovi, spanac, fasole verde, varză de Bruxelles, porumb, ciuperci)
Mod de preparare: puneţi apa la fiert şi adăugaţi sarea. Pregătiţi un vas încăpător, căci este nevoie de un colum mare de apă pentru a evita reducerea temperaturii apei în momentul când introducem legumele, mai ales în cazul celor congelate. În plus, dacă apa nu începe să fiarbă foarte repede, legumele vor fi mai mult opărite decât fierte în apă, deci poşate (vezi cum se prepară un ou poşat după reţeta lui Jamier Oliver). Asezonaţi cu circa 18 grame de sare la litrul de apă.
Începeţi prepararea: puneţi legumele repede în apa care clocoteşte. Trebuie să le puneţi pe toate odată, foarte repede, ca să se gătească omogen. Aveţi grijă la stropi – legumele trebuie puse de la nivelul apei, nu aruncate de sus!
Controlaţi prepararea: înţepaţi şi gustaţi legumele pentru a verifica gustul şi gradul de fierbere. Supravegherea preparării permite şi corectarea asezonării. Dacă vi se pare că nu este destulă sare, mai adăugaţi imediat ce legumele încep să se facă, pentru că numai aşa vor absorbi cel mai bine sarea.
Răcoriţi legumele: imediat ce legumele sunt fierte aşa cum doriţi, trebuie să le împiedicaţi să se gătească în continuare,
punând apă rece (de la frigider). Astfel, legumele nu vor fi prea moi şi nici nu-şi vor pierde culoarea. Evitaţi să le treceţi sub jet de apă de la robinet, căci şocul va fi prea violent.
Scurgeţi: scurgeţi legumele imediat ce s-au răcit. O scufundare prelungită în apă rece ar dăuna formei şi gustului alimentelor. Puneţi apoi legumele pe hârtie absorbantă sau pe un şervet curat, pentru a absorbi o parte din umiditatea reziduală, apoi păstraţi-le în frigider până le folosiţi.
Legumele pot însoţi perfect fileuri de somon poşate în apă călduţă. Asezonaţi totul cu ardei iute, praf de chilli şi ghimbir şi obţineţi o supă specială, în stil thailandez. La fel de bine puteţi înlocui somonul cu pui poşat, rezultând o supă delicioasă de toamnă.