Una dintre cele mai provocatoare situații din punct de vedere emoțional pentru românii din diaspora este să nu poată veni în țară de Crăciun sau de Paște. Sărbătorile sunt făcute pentru a fi în familie și a celebra. Și evident, delicioasele preparatele culinare românești sunt nelipsite. Și cumva mâncărurile sunt un ambasador. Și peste granițe. Pasca, cozonacul, drobul, sarmalele, salata beof, pifitiile, cârnații sunt gătite cu plăcere de către români și peste hotare. O să spuneți, de unde luați ingredientele?
Unii le primesc din România. Mai ales în grupurile de prieteni și rude care stau în aceeași zonă, se organizează și unul face un drum în țară și vine cu portbagajul plin. Anca P. din Bavaria, Germania povestește: ”În cei 4 ani decând locuim în Germania, mereu am avut pachete de la părinții mei care stau la țară cu tot ceea ce se pune pe mesele tradiționale de Sărbători.”
O altă situație este cea a magazinelor românești din diverse locuri unde sunt comunități mai mari de români.
Oana C. din Torino, Italia explică cum face aprovizionarea. ”Merg din când în când la magazinul românesc pentru produse de care îmi este poftă. Pentru Paștele Ortodox planul este să fac sarmale din foi de viță și pască. Am sunat să comand în avans 1 kg de brânză dulce de vaci, foi de viță de vie. Și mereu cumpăr borș, eugenii, pufarine”.
Anul acesta, de Paștele Catolic mă aflu în Germania. Și am fost invitată la o petrecere într-o grădină în Joia Mare. Eu nu am mai ajuns la magazinul românesc însă am găsit în Berlin, o brânză proaspătă cât de cât asemnătoare cu brânza dulce românească. Am testat-o înainte și am făcut pască fără aluat. Nu a fost deloc greu, căci în Germania găsești foarte multe ingrediente asemenea celor românești. Și se găsește chiar și griș. Iată rețeta
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cuptorul se lasă la încălzit, la foc mic. Într-un castron se combină amestecând uşor brânza dulce, cu stafidele, cu cele 3 ouă, zahărul brun, romul, grişul, coaja de lămâie şi untul. Când sunt gata se pun într-o cratiţă tapetă cu ulei şi hârtie de copt unsă cu ulei. Se lasă la cuptor la foc mic spre mediu circa 50 minute (în funcţie de circumferinţa vasului în care coaceţi). Se poate presăra scorţişoară.
Destul de asemnătoare cu cea din România. Iar la petrecerea la care am fost invitată, a fost apreciată de toți invitații. Au fost și 3 doamne din Ucraina. Ele s-au bucurat enorm de gustul de Pască, căci și ucrainienii o au pe lista de bucate.