Pentru astazi am pregatit Sushi raw vegan, dupa o reteta de Ani Phyo – una dintre vedetele bucatar de raw food: www.aniphyo.com.
Ingrediente pentru 4 portii:
Umplutura:
Invelis:
Cu ajutorul robotului de bucatarie se macina bine migdalele si cajuul. Apoi se mixeaza tot in aparat – ghimbirul, usturoiul, ceapa, stafidele si sarea, pana devin o pasta. Se adauga uleiul, zeama de lamaie, mixul de migdale si caju si se amesteca bine. Pe o foaie de alge (pe partea mai putin lucioasa) se intinde in mod uniform compozitia, lasandu-se un spatiu liber (circa 4 degete) in partea de jos a acesteia. Atentie la margini, sa nu ramana goale!
Se adauga frunzele de spanac (un rand orizontal la mijlocul portiunii cu umplutura) si se ruleaza. Fiecare foaie se taie in cate 8 bucati, cu un cutit foarte ascutit. Se serveste cu sos de soia si wasabi, dupa ce au stat o ora la frigider. Gustul este foarte special si extrem de apropiat cu cel de sushi cu somon, daca nu chiar mai bun…
Note:
Timpul de preparare: aproximativ 30 minute
Se pot pastra in frigider: 24 de ore.
In bucataria Raw semintele si alunele (de toate tipurile) se lasa cateva ore (1-8) la inmuiat pentru a fi digerate mai usor.
Migdale crude si decojite se gasesc si la hipermarketuri.
Ghimbir proaspat – Pentru o lingura de ghimbir macinat este nevoie de aproximativ jumatate dintr-o radacina medie. Totusi, este bine ca ghimbirul sa fie macinat separat pentru a nu se gresi cantitatea.
Sos de soia se gaseste in multe magazine mari si hipermarketuri.
Chiar daca nu toate ingredientele sunt Raw (foile de sushi folosite de mine sunt uscate la o temperatura mai inalta de 40 grade Celsius, dar exista si unele care respecta acest criteriu), wasabi nu este proaspat si nici sosul de soia – ele se inscriu in categoria alimentelor pentru vegetarieni. Pentru a reusi sa faceti rulourile de sushi perfecte, urmariti cateva filmulete pe youtube.com.
Respectati lista de ingrediente si cantitatile.
Foto: Gabriel Pantiru