Află cum să prepari celebrele rulouri cu scorțișoară, desertul minunat care va umple casa cu o aromă senzațională.
În Suedia există chiar și o zi dedicată acestor delicioase rulouri cu scorțișoară și unt, pe 4 octombrie – Kanelbullens dag. Pot fi servite ca atare, reci sau calde, sau glazurate, la alegere, cu cremă de brânză și unt, ciocolată, miere de albine, sirop de arțar. Se potrivesc de minune alături de o cană de ceai, ciocolată caldă sau, de ce nu, cu cafea, la micul dejun.
Aluatul de rulouri cu scorțișoară seamănă cu cel de cozonac, așa că mari surprize nu sunt în modul de preparare. Iată care este rețeta celebrilor „melcișori” pe care sigur îi vor adora toți, de la mic la mare!
Rețetă de rulouri cu scorțișoară: ingrediente, preparare
Se cerne făina printr-o sită deasă, într-un castron încăpător. Se adaugă zahărul alb, drojdia, un praf de sare și zahărul vanilat. Se amestecă bine cu o lingură de lemn.
Se adaugă untul topit și ouăle întregi, apoi se amestecă bine cu mâna până se formează un aluat. Se toarnă treptat laptele și se continuă frământarea pentru 10-15 minute, până aluatul devine elastic și nu se lipește de degete.
Se pune aluatul într-un lighean uns cu puțin ulei și se acoperă cu folie de plastic sau un prosop curat. Se lasă la căldură câteva ore, până își dublează volumul.
Se pun într-un bol ingredientele – untul moale, zahărul brun și scorțișoara – și se amestecă până se obține o cremă omogenă. Simplu ca bună ziua!
După ce aluatul s-a umflat bine, se scoate din lighean și se întinde pe masa de lucru presărată cu puțină făină, într-o foaie mai groasă, de 1.5-2 centimetri.
Se întinde crema pe întreaga suprafață a aluatului, cu ajutorul unei spatule. Se rulează aluatul cât se poate de strâns, ca și cum ai face o ruladă.
Taie rulouri de 1-2 centimetri grosime cu un cuțit foarte bine ascuțit. Rulourile se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă 30 de minute la dospit (la căldură) până își dublează volumul.
Rulourile dospite și „umflate” se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute.
Cât timp se coc rulourile, pregătește glazura. Amestecă ingredientele – untul, crema de brânză, zahărul pudră, vanilia – cu ajutorul unui mixer, până obții o cremă lucioasă.
O parte din glazură se pune în strat subțire peste rulourile călduțe, servite imediat. Poți adăuga o mână de nuci coapte pe deasupra fiecărui rulou glazurat.
Dacă mănânci rulourile reci, păstrează crema de brânză la frigider și pune-o peste ele abia în momentul servirii.
Rulourile suedeze cu scorțișoară se păstrează la temperatura camerei, acoperite cu o folie. Poftă bună!