Ingredientul care albește salata de vinete. NU e maioneza! Cu ce înlocuiești uleiul ca să nu te îngrași

Salată de vinete - cea mai simplă și dietetică rețetă. Cu ce poți înlocui uleiul bogat în calorii și ce să pui în compoziție ca să albească vinetele.
  • Publicat:
Ingredientul care albește salata de vinete. NU e maioneza! Cu ce înlocuiești uleiul ca să nu te îngrași
Foto: Shutterstock

Pentru a nu transforma o salată de vinete într-o bombă calorică, nutriționiștii recomandă să nu folosim uleiul în compoziție. O singură lingură de ulei, indiferent că este ulei de măsline sau de floarea-soarelui, are aproape 100 de calorii! Și știm bine că nu ne oprim la o lingură de ulei în salată, ci mai degrabă la o jumătate de sticlă, pentru că vinetele absorb ca un burete grăsimea, fără să ne dăm seama. 

Dar cu ce putem înlocui uleiul pentru a obține o salată de vinete delicioasă și dietetică, prietenoasă cu silueta? Și ce alte ingrediente sunt obligatorii într-o salată de vinete pentru un gust desăvârșit? Care este trucul prin care se albește salata de vinete?

Descoperă mai jos o rețetă de salată de vinete foarte ușor de preparat, cu puține calorii, excelentă la gust și cu un aspect perfect.

Rețetă de salată de vinete: ingrediente

  • 4 vinete medii (aproximativ 1 kilogram)
  • 1 ceapă albă mare (aproximativ 150 de grame)
  • 4 căței de usturoi dați prin presă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • o jumătate de linguriță de sare
  • un dovlecel (secretul unei salate de vinete albe, cu aspect plăcut)
  •  sucul de la o lămâie
  • 3 lingurițe de pastă de susan (tahini), care împreună însumează puțin peste 100 de calorii

Cea mai bună salată de vinete dietetică: preparare

Pune vinetele spălate și uscate pe o tavă întinsă tapetată cu hârtie pergament. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius și lasă la copt aproximativ o oră. Dacă vinetele sunt mai mari, crește timpul la cuptor cu 10-15 minute.

Între timp, pune dovlecelul curățat de coajă și tăiat cuburi într-o oală mică cu apă, la fiert. Lasă pe foc aproximativ 10 minute din momentul în care începe să fiarbă apa sau până când bucățile de dovlecel sunt foarte moi. Zdrobește dovlecelul fiert cu o furculiță până obții un piure.

Toacă mărunt ceapa albă sau, și mai bine, dă-o prin blender dacă vrei să fie foarte fină.

Pune într-un bol pasta de tahini și stoarce bine ceapa de suc (folosește un tifon). Resturile solide de ceapă păstrează-le pentru alte mâncăruri (tocănițe cu carne sau cartofi, de exemplu) sau aruncă-le la gunoi. Sucul de ceapă este cel care va da gustul delicios salatei de vinete.

Adaugă sucul de lămâie, usturoiul dat prin presă și pătrunjelul tocat mărunt peste tahini și sucul de ceapă și amestecă bine. Acoperă bolul și lasă-l la frigider până se coc vinetele, timp în care aromele sosului se vor întrepătrunde.

Când vinetele sunt foarte moi și bine coapte, scoate-le de la cuptor și lasă-le puțin să se răcească. Taie-le apoi pe lung și scoate cu o lingură de lemn pulpa. Toacă pulpa de vinete pe un tocător cu ajutorul unui cuțit de lemn sau de plastic. Nu folosi furculița, deoarece vinetele se oxidează și capătă o culoare închisă.

Adaugă piureul de dovlecei și sosul scos de la frigider peste vinetele tocate. Amestecă foarte bine, până obții o compoziție omogenă și cremoasă.

Asezonează cu sare după gust și amestecă încă o dată. Dă salata de vinete la frigider pentru 1-2 ore. Servește pe crackerși sau felii de pâine prăjită integrală. Poftă bună!

Vezi mai jos o rețetă video de salată de vinete și ardei kapia grecească: melitzanosalata!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult