Pentru mulți români tradiționalul arpacaș este folosit doar atunci când se prepare colivă. Însă arpacașul poate fi folosit și în alte preparate. Mai ales că are un conținut important de fibre alimentare, deci este mai mult decât recomandat persoanelor care suferă de constipație. Am încercat o rețetă delicioasă de salată de legume cu arpacaș și parmezan, perfectă pentru acest sezon.
Din arpacaș puteți face un diverse preparate pe lângă colivă, salate cu arpacaș, ardei umpluți cu arpacaș, sarmale cu arpacaș, supe cu arpacaș, mâncăruri cu carne și arpacaș, mâncăruri vegetariene cu arpacaș, mâncăruri vegane cu arpacaș. Inclusiv ceai din arpacaș se face, acesta având rol diuretic.
Arpacașul poate fi făcut din diverse cereale. Cel mai des îl găsiți pe rafturile magazinelor pe cel decorticate din grâu, însă se produce arpacaș și din orz sau mei. Pentru că are un conținut mare de fibre, arpacașul este recomandat și persoanelor care suferă de constipație. Printre mineralele conținute se numără magneziu, cupru, fosfor, seleniu.
Arpacașul se găsește de obicei la magazinele naturiste dar și în supermarketuri. Așadar, atunci când faceți aprovizionarea puneți în coș arpacaș, ceapă verde, roșii, parmezan, busuioc proaspăt, ulei de măsline extravirgin. Opțional puteți adăuga și ardei gras roșu.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Arpacașul se spală în mai multe ape. Apoi, se pune în apă clocotită cu sare. Se lasă la fiert. Se scurge apa și pune într-un castron. Legumele spălate și tăiate cubulețe se adaugă. Parmezanul se taie cubulețe. Se condimentează după gust. Poftă bună!