Să mănânci sănătos este scump. Este scump, dacă nu prepari tu am spune noi. Aflată în Danemarca, o ţară foarte scumpă pentru bugetele româneşti, am experimentat în casa de vacanţă fel şi fel de reţete pentru preparate sănătoase, rapide şi ieftine. Una dintre ele este salata de măr cu seminţe de in.
În ţările nordice să fii atent cu gestionarea resurselor este un mod de viaţă. Nu se aruncă saci de pâine ca în România, ci din contră se achiziţionează cantităţi mici de mâncare ce se vor consuma proaspete. Nici resturile de mâncare nu se aruncă, ci se reciclează transformându-se în combustibil natural.
Într-o dimineaţă, observând cele 3 mere începute de fiul meu, dar abandonate, am decis să fac o salată.
Le-am curăţat de coajă, căci erau tratate cu ceară. Seminţele de in au fibre, omega 3 şi vitamine precum E şi grupul B şi favorizează digestia. Un kilogram de seminţe de in costă circa 7 lei.
Ingrediente pentru o porţie
Mod de preparare
Într-un castron se amestecă feliuţele de măr cu zeamă de lămâie şi puţin ulei de măsline, rozmarin ori pătrunjel, seminţe de in. Am avut şi muguri de plante şi am presărat câţiva. Am estimat că o porţie din această salată pregătită în România, vara nu ar trebui să coste mai mult de 50 de bani per porţie. Poftă bună!