Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor de sărbători, dar asta nu înseamnă că în restul anului nu ne putem bucura de gustul delicios al acestora. Descoperă o reţetă de sarmale cu carne de porc şi vită în foi de varză murată, fierte la cuptor în vas de lut. Sunt delicioase, dar trebuie să adaugi ingredientul secret și să respecți întocmai rețeta. Ți-o explicăm, pas cu pas, în rândurile următoare!
Ingredientele pentru sarmale trebuie să fie proaspete și de calitate, pentru rezultate delicioase.
Cele mai bune sarmale au câteva secrete pe care ți le dezvăluim imediat. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și 1 lingură de bulion.
Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând încontinuu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute.
Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.
Dacă varza murată este foarte sărată, nu puneţi sare în compoziție și opăriți foile 2 minute înainte de a le folosi.
După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură sau cu degetele şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea.
Sărmăluţele cu varză murată astfel pregătite se pun într-un vas de lut încăpător, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul vasului puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.
După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă, câteva bucăţi de afumătură și crenguțe de cimbru uscat. Printre sarmale rupeţi şi câteva foi de dafin.
Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumătură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştiaţi încă o lingură de bulion.
Completaţi cu apă amestecată cu suc de roșii până când aceasta acoperă complet sarmalele. Mișcați ușor vasul ca să ajungă lichidul peste tot și sarmalele să aibă în ce să fiarbă.
Se acoperă vasul de lut cu capac şi se introduce la cuptor la temperatura de 170 de grade Celsius. Se lasă la fiert 3-4 ore sau până când foile de varză murată sunt foarte moi.
Sărmăluțele cu mămăligă caldă merg de minune cu smântână și ardei iute. Poftă bună!