Cine spune că trebuie să mergi în Italia ca să mănânci o porție delicioasă de spaghete carbonara nu a încercat încă această rețetă! Se prepară foarte simplu, din numai 5 ingrediente, în doar 30 de minute. Și nu se folosește smântână, sub nicio formă!
Spaghete, bacon, kaizer sau gușă de porc (carnea trebuie să fie cât mai grasă și neapărat afumată), ouă, brânză pecorino romano și piper – de atât ai nevoie ca să obții spaghete carbonara ca-n Italia, dar la tine acasă, în România, sau oriunde te-au purtat pașii în lume.
Vezi mai jos cantitățile și modul de preparare pentru această rețetă tradițională italienească de spaghete carbonara.
Ingrediente pentru 4 porții:
Pasul 1: Pune la fiert o oală mare cu 3 litri de apă (pentru fiecare 100 de grame de paste este nevoie de 1 litru de apă) și 3 lingurițe de sare (1 linguriță de sare la fiecare litru de apă). Sarea are rolul de a spori aroma pastelor.
Taie baconul/kaizerul în cubulețe și trage-le într-un wok încăpător, fără ulei, pe foc mediu, 2-3 minute. Oprește focul, trage wokul deoparte și acoperă cu un capac.
Pasul 2: Amestecă brânza rasă cu un ou întreg și cele 3 gălbenușuri.
Pasul 3: Adaugă piper negru în amestecul de brânză și ou și amestecă rapid cu o furculiță.
Pasul 4: Pune spaghetele în apa care fierbe. Nu le rupe, pune-le întregi, doar amestecă ușor în ele cu o lingură. Pe măsură ce se îmbibă cu apă se vor înmuia și vor intra în întregime în oala cu apă.
Pasul 5: Gătește spaghetele al dente, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Pasul 6: Scurge pastele printr-o strecurătoare, apoi pune-le în wokul cu bacon/kaizer prăjit, pe foc mare. Amestecă bine ca să ajungă grăsimea din carne peste tot.
Pasul 7: Când spaghetele și baconul încep să sfârâie, oprește focul și adaugă amestecul de brânză cu ou. Amestecă bine și mai adaugă puțină brânză dacă ți se pare că sosul este prea lichid sau, din contră, adaugă 1-2 linguri de apă caldă în care au fiert spaghetele dacă sosul este prea gros.
Servește aceste delicioase spaghete carbonara fierbinți. Poftă bună!