Conopida poate fi întotdeauna o soluţie atunci când îţi doreşti să pregăteşti ceva delicios în bucătărie. Chef Paul Siserman spune pentru CSID în ce combinaţii poate fi gătită.
Într-o cratiţă medie, faceţi un amestec prin topirea untului şi a făinei, care se adaugă după ce untul se topeşte în întregime. Se încorporează timp de două minute.
Adăugaţi supa de pui, ceapa şi conopida şi lăsaţi la fiert la foc mediu.
Când se ajunge la fierbere, aşteptaţi până când legumele devin moi (aproximativ 20 de minute.)
Baconul se taie felii subtiri şi se aşază pe o tavă acoperită cu foaie de copt. Se pune pentru aproximativ 15 minute la 130 grade ( sau până devine crocant ).
Adăugaţi totul într-un blender de mare viteză şi blendaţi până obţineţi o cremă fină şi omogenă. Baconul se rupe şi se pune în bucăţi deasupra cremei. Se condimentează cu sare şi piper.
Se serveşte cu crutoane picante de pâine.
Într-un castron mic, înmuiaţi firele de şofran în două linguri de apă clocotită.
De asemenea, fierbeţi conopida (aproximativ cinci minute) într-un vas cu apă în care aţi adăugat două linguri de sare. După ce conopida s-a înmuiat, e necesar să o scoateţi şi să o lăsaţi într-o sită la scurs.
Într-o tigaie mare, încălziţi uleiul de măsline la foc mediu. Adăugaţi ceapa şi mestecaţi ocazional, până când se înmoaie sau devine străvezie , aproximativ 3-4 minute. Adăugaţi usturoiul tocat şi piperul roşu (măcinat) şi gătiţi timp de un minut. Adăugaţi mugurii de pin, stafidele şi continuaţi să gătiţi până când mugurii de pin nu devin maronii, aproximativ două minute.
Se adaugă conopida, şofranul, pasta de tomate şi frunza de dafin în tigaia cu 100 ml apă (din cea în care a fiert conopida). Se condimentează cu sare şi piper şi se fierbe la foc mediu-scăzut circa cinci minute, se amestecă uşor conopida şi se zdrobeşte cu spatele unei linguri de lemn pentru a obţine un sos. Dacă acesta este dens, adăugaţi mai multă apă şi aruncaţi frunza de dafin.
Între timp, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, gătiţi pastele în apa în care a fiert conopida. Transferaţi pastele în tigaia cu sosul de conopidă.
Se adaugă sucul de lamăie şi patrunjelul. Se amestecă pentru a se combina. Se serveşte cu parmezan după gust
Conopida se desface bucheţele şi se pune la fiert în apa cu sare. Se lasă să fiarbă în apa clocotită circa cinci minute.
Separat, se prepară un sos alb, din unt, făină şi lapte. Topiţi untul şi adăugaţi făina în ploaie, amestecând repede pentru omogenizare (dacă e cazul, se subţiază cu puţin unt). Sosul se potriveşte cu sare şi piper. Se ia cratiţa de pe foc când arată ca o smântână groasă şi se adaugă gălbenuşurile şi parmezanul ras.
Se pun într-un vas termorezistent bucheţelele de conopidă şi se acoperă cu sosul de caşcaval, în care au fost amestecate şi albuşurile bătute spumă, apoi se presară mărar uscat.
Se pun în cuptorul preîncălzit, 180’C, circa 50 de minute.