Dintre toate rețetele lumii, să fierbi paste (uneori să le și pregătești) pare cel mai simplu lucru cu putință. Doar că adevărul este cu totul altul, mai ales dacă întrebi bucătarii italieni.
Așadar, dacă fierbi apa, treaba este aproape gata. Însă, temperatura și timing-ul pot face diferențe uriașe în produsul final din farfurie. Diferențele pe care cunoscătorii le simt (le gustă) imediat.
Tehnica de gătit și momentul exact când trebuie să adaugi pastele în apă contează foarte mult în prepararea pastelor. Un rol la fel de important este cel al cunoașterii pastelor de calitate și al preparării acelor sos-uri autentice.
Ești genul de persoană care pune pastele în apă imediat cum a dat drumul la foc? Iar timp de 10 minute până trebuie să le verifici, te ocupi cu alte treburi casnice? Sau poate adaugi pastele imediat cum apa ajunge la punctul de fierbere?
Înainte să adaugi pastele în apă, trebuie să pui sare. Lina Nicolai, chef în Napoli, explică: sarea nu numai oferă extra aromă pastelor, ci și apei pe care ulterior o folosești pentru prepararea sosului.
Vei simți imediat diferența dacă nu pui sare în apă. Chiar și atunci când prepari corect sosul, pastele tot vor avea un gust fad dacă nu au fiert în apă clocotită cu sare.
Adaugă sare imediat cum apa începe să fiarbă ca să se dizolve rapid. Și așteaptă până ce sarea se dizolvă complet înainte să adaugi pastele.
Mai mult, apa cu sare are un punct de fierbere mai mare decât cea nesărată, ceea ce înseamnă că pastele se vor fierbe la o temperatură puțin mai ridicată, ceea ce înseamnă și o consistență mai bună a pastelor.
Dacă vrei să gătești pastele exact ca un bucătar italian, pune la fiert apa deja caldă de la robinet. Astfel, apa va ajunge la punctul de fierbere mai repede, ceea ce este și mai eficient, fără să afecteze rezultatul final.
Bineînțeles, informează-te înainte cât de sănătoasă este apa de la robinet, dacă este bună de băut.
Apoi, nu te grăbi cu pastele. Așteaptă ca apa să ajungă la punctul de fierbere și apoi adaugă-le. Dacă introduci pastele mai devreme de punctul de fierbere, este posibil ca pastele să absoarbă mai multă apă decât este necesar, ceea ce înseamnă o consistență moale a texturii. Și nu vrei ca atunci când mănânci paste să simți că mesteci gumă.
Aștepți ca apa să fiarbă bine, apoi adaugi pastele, indiferent cât de mult durează până apa începe să fiarbă.
Nu uita să păstrezi apă pentru prepararea sosului.
Odată ce ai finalizat acest proces, există tot felul de moduri prin care te poți juca: există o varietate de rețete de pastele, în funcție de gustul și preferințele tale.
Citește și: Cum să mănânci paste și să slăbești
Citește și: Rețeta de paste cu vodcă și sos iute a modelului Gigi Hadid
Citește și: Paste carbonara cu cârnați și broccoli, o rețetă reinterpretată
Sursă: huffpost.com