Sticla „cu bule” este nelipsită de pe masa de Revelion, dar știți care este diferența dintre șampanie și vin spumant? Potrivit cunoscătorilor, toată șampania este vin spumant, dar nu tot vinul spumant este șampanie. Iată explicația!
Vinul spumant poate fi numit șampanie doar dacă provine din regiunea Champagne din nordul Franței, acesta fiind singurul loc din lume ce are dreptul de a folosi denumirea aceasta. Șampania se obține dintr-un amestec de 3 soiuri de struguri: chardonnay, pinot noir și pinot meunier.
Pe de altă parte, vinul spumant sau efervescent poate fi produs oriunde în lume, din diverse soiuri de struguri (chenin blanc, muscat, glera etc.) și are la bază mai multe metode prin care poate fi obținut: prin carbonatare, metoda tradițională (cum este și cazul șampaniei – dioxidul de carbon este produs natural, datorită procesului de fermentație secundară) sau metoda Charmat (metoda rezervorului).
O altă diferență între șampanie și vinul spumant este prețul. Dacă o sticlă de șampanie autentică de 0,75 litri are un preț care pornește de la 250 de lei, cea de vin spumant poate costa și 20 de lei, în funcție de producător.
Se spune că șampania ar fi fost descoperită încă din 1697, de către călugărul Dom Perignon. Potrivit legendei, acesta ar fi depozitat în beciul mănăstirii vinul pe care l-a îmbuteliat mai devreme decât în mod normal, când încă era frig, astfel că nu a avut timp să fermenteze. Însă, pe măsură ce temperaturile au crescut, vinul a început să fermenteze în sticlă și astfel dioxidul de carbon nu s-a mai eliberat, ci a rămas „captiv” în recipient, ducând la apariția bulelor.
Cu toate acestea, unii nu sunt de acord cu acest mit și afirmă că, de fapt, producătorii englezi de vinuri ar fi adăugat cu cel puțin 30 de ani înaintea călugărului fascinantele „bule” în sticlele de băutură.
Prima sticlă de șampanie din Franța a fost produsă… accidental. Presiunea puternică din sticlă provoca spargerea acesteia sau sărirea dopului, motiv pentru care băutura a fost numită le vin du diable (vinul diavolului). La momentul respectiv, bulele erau considerate un „defect de fabricație”.
În 1844, un francez a inventat „cușca” de sârmă pentru dop (muzeletul), pentru a preveni explodarea accidentală a acestuia. Și astfel a luat avânt industria șampaniei, pornind de la o producție de doar 300 de mii de sticle pe an în 1800 și ajungând la peste 20 de milioane de sticle în 1850. În prezent sunt produse peste 330 de milioane de sticle de șampanie anual și cererea este din ce în ce mai crescută.
Gustul șampaniei diferă în funcție de soiul de struguri folosit, dar și de temperatura din anul recoltei. În general, acesta este dominat de citrice și nucă prăjită, dar în anii răcoroși poate căpăta o aromă de gutuie sau mere. În schimb, recoltele din anii călduroși pot da naștere unei șampanii cu gust de zmeură și piersică.
Având în vedere popularitatea acestei licori irezistibile, fiecare țară a profitat de moment pentru a-și produce propria „șampanie”.
În Spania i se spune cava și este o băutură cu bule mici și gust ușor cremos și proaspăt, un amestec fructat de gutui, mere galbene, pere, caise, portocale sau lămâie. O sticlă de 0,75 litri de cava are un preț care pornește de la 40 de lei.
Vinurile spumante din Italia – cu precădere cele din regiunea Veneto – sunt numite prosecco și au bule mai mari, având un gust predominat de mere verzi, pere, pepene galben, caise sau gutui. Cea mai ieftină sticlă de prosecco de 0,75 litri costă aproximativ 25 de lei.
Indiferent ce alegi – șampanie sau vin spumant -, ține cont că băutura cu bule se va servi întotdeauna în pahar înalt și subțire cu picior, la o temperatură de 6-10 grade Celsius, pentru a-i simți pe deplin gustul și efervescența.
De asemenea, renunță la agitatul sticlei înainte de scoaterea dopului, chiar dacă nu vei avea parte de „râuri” de șampanie (sau vin spumant) care să sară în toate direcțiile. Nu faci decât să irosești bunătate de bule și gustul băuturii nu va mai fi același.
Cât privește asocierea șampaniei sau a vinului spumant cu felurile de mâncare, trebuie să știi că nu există neapărat o regulă. Se spune despre aceste băuturi cu bule că sunt permise în orice etapă a ospățului, pentru orice fel de mâncare, fie că vorbim de aperitiv, carne albă sau roșie, salată sau desert.
Important însă este să nu combini băuturile la aceeași masă – deci fără digestiv la început, bere la mijloc și șampanie sau vin spumant la final.
În concluzie, bucurați-vă cumpătat de bunătățile de pe masa de sărbătoare și închinați un pahar cu ce vă place, fie că e șampanie sau vin spumant, alături de cei dragi. La mulți ani!