Cât se fierbe porumbul și de ce nu trebuie să pui sare în apă. Secrete pentru un porumb fiert delicios

  • Publicat:
Cât se fierbe porumbul și de ce nu trebuie să pui sare în apă. Secrete pentru un porumb fiert delicios
Foto: Shutterstock

Porumb fiert sau copt? Cu sare sau cu unt? Orice variantă alegi, cu siguranță este una dintre mai simple şi mai delicioase plăceri ale verii. Cu condiția să alegi și să gătești corect porumbul. Descoperă câteva trucuri pentru un porumb fiert delicios!

Cum să alegi cel mai bun porumb pentru fiert

Înainte să îți spunem cât se lasă la fiert porumbul, trebuie să știi cum să îl alegi pe cel mai bun. În lunile iulie-august găsești porumb numai bun de fiert sau copt, când boabele sunt încă „lăptoase” și moi.

De preferat să cumperi porumb recent cules, de la un furnizor local, nu din supermarketuri, unde nici nu cunoști cu exactitate proveniența și nici cât de mult timp a stat pe raft.

Porumbul bun este cel cu boabele moi, galben pai, iar pănușile (foile care înfășoară știuletele) de culoare verde deschis și ușor umede. Mătasea de porumb, de asemenea, trebuie să fie umedă, puțin lipicioasă și fină, nu uscată și casantă.

Dacă ești atent la aceste aspecte, vei obține un porumb fiert delicios, de care toată familia se va bucura.

Cât timp se fierbe porumbul

Cu cât porumbul este mai proaspăt, cu atât timpul de fierbere este mai redus. Multă lume lasă porumbul să fiarbă zeci de minute, rezultatul nefiind tocmai cel dorit – porumbul își pierde gustul și textura, este prea moale.

Timpul optim de fierbere pentru porumbul proaspăt nu trebuie să depășească 7-10 minute. Dar dacă porumbul este mai „trecut” și boabele mai tari, timpul de fierbere crește.

Se umple pe jumătate o oală cu apă și se aduce la fierbere. Între timp, se curăță porumbul de pănuși și mătase și se taie în jumătate – dacă oala nu este suficient de mare încât să încapă știuletele cu totul.

Când apa clocotește, se pune porumbul în oală și se acoperă cu un capac. Se lasă la fiert 7-10 minute. Boabele trebuie să capete o culoare galben intens.

Porumbul fiert se scoate pe un platou și se unge, cât timp e fierbinte, cu unt sărat sau direct cu sare, pe toate părțile.

De ce nu trebuie să pui sare – ci zahăr – în apa în care fierbe porumbul

Multă lume are obiceiul să pună sare în apa în care fierbe porumbul, lucru, de altfel, greșit. Dacă în cazul ouălor fierte este chiar indicat să adaugi puțină sare în apa în care fierb, pentru că ajută la prevenirea crăpării cojii de ou și scurgerea conținutului acestora, când vine vorba despre porumbul fiert, sarea adăugată în apă este contraindicată, deoarece întărește și mai mult boabele de porumb.

În schimb, o linguriță cu zahăr în apa în care fierbe porumbul ajută la accentuarea gustului dulce al acestuia.

Iată, așadar, care este secretul unui porumb fiert delicios, pe care toată lumea îl va devora cu poftă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: