Cafeaua este licoarea perfectă care ne menține energia pe parcursul zilei, alături de un mic dejun și un prânz inteligent alese. Dar te-ai întrebat vreodată cât de mult timp rezistă cafeaua preparată, dacă își menține prospețimea și proprietățile ore în șir când ne luăm cu treabă și „tragem” de ceașca de dimineață până spre prânz?
Mai jos vei afla că acest timp de „supraviețuire” a cafelei preparate variază între 2 și 24 de ore, în funcție de modul în care este făcută și ingredientele pe care le adaugi în ea, dar și care sunt consecințele atunci când o lași prea multă vreme expusă la aer.
Este preferată de majoritatea oamenilor, pentru că e ușor de preparat, își face efectul rapid și nu simți resturile de zaț printre dinți. Dacă nu se adaugă lapte în acest tip de cafea, atunci își poate păstra proprietățile până la 24 de ore.
Dar este important să reții că aroma acesteia nu va rezista mai mult de 30 de minute odată expusă la aer.
Dacă îți place să bei cafeaua cu adaos de lapte sau creamer, trebuie să știi că aceasta este bună de consum doar aproximativ 2 ore. După acest interval, laptele începe să se acrească și cafeaua capătă un gust neplăcut.
Aceasta are o durată de „supraviețuire” similară cafelei negre la ibric, deci de aproximativ 24 de ore. Însă gheața, odată topită, va dilua cafeaua și aceasta nu va mai avea gustul și aroma inițiale.
Unele persoane preferă să consume cafeaua preparată la rece deoarece are o aromă mai delicată și nu este la fel de amăruie precum cea la ibric sau filtru, dar și pentru că e mai „prietenoasă” cu stomacul.
Totuși, spre deosebire de cafeaua cu gheață, aceasta rezistă doar 12 ore de la preparare, apoi capătă un gust stătut.
În mod normal, cafeaua preparată la presa franceză este sigură pentru consum aproximativ 24 de ore. Dar dacă adăugi lapte în ea, timpul se va scurta semnificativ, la doar 2 ore.
Compușii aromatici din cafea se degradează rapid, în 30 de minute de la preparare. Așadar, chiar dacă e sigur să bei cafea neagră „veche” de o zi, asta nu înseamnă că este și plăcută la gust neapărat, devenind acră sau foarte amară, din cauza oxidării.
Mai mult, cafeaua lăsată prea mult timp expusă la aer poate dezvolta bacterii sau mucegaiuri periculoase (Aspergillus, fusarium etc.), existând riscul să te confrunți cu toxiinfecții sau afecțiuni pulmonare.
Atenție și la aparatele de făcut cafea, care pot deveni „rezervoare” de microbi extrem de periculoși ce pot ajunge și în ceașca de cafea, dacă nu sunt curățate periodic. În acestea se pot dezvolta stafilococi, streptococi și Bacillus cereus, inclusiv E. coli, care pot cauza probleme gastrointestinale, potrivit cbsnews.com.
Pentru a evita acest lucru, poți pune cafeaua preparată pe care vrei să o bei mai târziu într-un termos, la frigider. Refrigerarea încetinește descompunerea compușilor din cafea. Același lucru îl poți face și cu cafeaua caldă – în loc să o pui într-o cană, toarn-o într-un termos etanș și își va menține aroma proaspătă mai mult timp, pentru că procesul de oxidare este încetinit.