Înainte să consulți rețetele de cozonac sau prăjituri pentru sărbători, află dacă făina e stricată! Acest ingredient este esențial pentru a obține preparate delicioase. Dar dacă a depășit termenul de valabilitate sau a fost depozitată în condiții necorespunzătoare, făina îți poate strica bunătate de desert. Iată cum îți dai seama că făina e stricată și cum se păstrează corect!
Citește și: De ce expiră sarea iodată. Puțini știu adevăratul motiv
Chiar dacă rezistă mult timp, asta nu înseamnă că făina nu expiră niciodată. „Durata de viață” a făinii depinde de tipul acesteia și de modul de depozitare.
Spre exemplu, făina care e depozitată într-un recipient sau ambalaj deschis rezistă între 3 și 8 luni, pe când făina depozitată într-un recipient etanș, la răcoare, într-un loc ferit de lumină, poate rezista ani în șir. De asemenea, făina aibă rezistă mai mult timp decât cea integrală.
Iată cât timp mai este bună făina după expirarea termenului de valabilitate, în funcție de tipul acesteia, potrivit cookingchew.com:
Citește și: Ingredientul din cozonac care te poate strica la stomac. 3 semne prin care recunoști nucile râncezite
Dacă ai scos făina din punga pe care era specificat termenul de valabilitate și ai pus-o într-un borcan fără să notezi acest aspect, îți spunem cum poți „dibui” că făina e stricată.
Chiar dacă are în compoziție aditivi care îi prelungesc termenul de valabilitate, făina se poate strica mai repede sau mai greu în funcție de modul în care o depozitezi, dar și de tipul acesteia.
Spre exemplu, făina mai puțin rafinată se strică mai repede deoarece conține mai multă grăsime provenită din uleiurile naturale extrase din cereale sau nuci. Pe de altă parte, făina albă procesată cu conținut redus de grăsime (1.8%) rezistă mai mult timp decât făina integrală cu 3.6% grăsime, scrie publicația Reader’s Digest.
Îți poți da seama dacă făina e stricată atunci când are un miros ciudat, ca de vopsea, acru sau de rânced. Făina proaspătă are un miros neutru, curat, cu o ușoară notă de dulceață datorită cerealelor.
Un alt semn că făina e stricată e culoarea acesteia – dacă prezintă pete verzui sau albastre, e foarte posibil să fie mucegăită.
Iar dacă observi mici vietăți în făină (molii, gândăcei etc.), categoric e vremea să o arunci la gunoi, mai ales că acestea pot migra și către alte alimente din dulapul respectiv (ex: mălai, zahăr, griș, ovăz).
Citește și: Cât zahăr se pune la cozonac ca să iasă numai bun de dulce. Regula simplă pe care trebuie să o ții minte
Chiar dacă făina expiră, asta nu înseamnă că este neapărat periculoasă pentru sănătate, ci mai degrabă că își pierde proprietățile ce vizează calitatea acesteia și, în consecință, preparatele vor avea de suferit.
Pe de altă parte, făina care miroase urât sau prezintă semne de alterare/mucegăire trebuie complet evitată. Mucegaiul care se dezvoltă în făină poate fi dăunător pentru sănătate, deoarece produce micotoxine care determină apariția unor simptome precum diaree și vărsături.
Citește și: Bacteria periculoasă din orez. Cum trebuie gătit orezul ca să nu faci toxiinfecție
Făina trebuie păstrată în locuri ferite de umiditate excesivă și lumină puternică.
Odată desfăcut ambalajul, făina se transferă într-un recipient închis ermetic, care se depozitează într-un loc uscat și răcoros, cum ar fi o debara sau cămară.
În acest fel, făina își păstrează proprietățile și prospețimea, fiind totodată protejată de praf, umiditate și insecte.
Dacă vrei să prelungești termenul de valabilitate al făinii, o poți depozita în frigider sau congelator, în pungi sigilate, dar ai grijă să o ții la temperatura camerei câteva ore înainte să o folosești pentru a obține cele mai bune rezultate.