Usturoiul e stricat atunci când pe suprafața acestuia apar pete maronii sau chiar negre, dar sunt și alte indicii pe care le poți urmări. Spre exemplu, știai că usturoiul e stricat dacă miroase într-un anumit fel? Sau că usturoiul încolțit nu trebuie folosit în mâncare?
Află în continuare ce semne dă usturoiul stricat sau prea vechi.
Un semn clar că usturoiul e stricat poate fi distins dacă apeși ușor pe el și acesta nu este ferm, ci moale.
O altă cale de a distinge usturoiul proaspăt de cel învechit, stricat, este să te uiți la culoarea acestuia. În mod normal usturoiul are culoarea albă.
Dacă acesta e gălbui sau, mai rău, are pete maronii pe el ori este deja încolțit, fii sigură că și-a pierdut tot gustul și nu va fi bun în mâncare, ba chiar s-ar putea să o strice, dându-i un iz amar.
Citește și: USTUROIUL – crud sau gătit? Cum e mai sănătos și cui îi face rău
Usturoiul trebuie să usture, pe limbă și la nas! Altfel spus, dacă îl miroși și nu simți aroma înțepătoare, ci una similară amoniacului, oțetului, de acru, cel mai bine este să îl arunci.
Nu are gust bun și s-ar putea să fi intrat deja mucegaiul în el. Evită să îl mănânci, pentru că riști să fac toxiinfecție alimentară, care se manifestă prin dureri de stomac, greață, vărsături, diaree.
Temperatura joacă în rol important în „durata de viață” a usturoiul. Dacă e ținut la căldură, se va strica mai repede. La frigider, își pierde aroma și încolțește mai repede.
Cel mai bine este să-l depozitezi într-un loc răcoros, uscat, ferit de razele directe ale soarelui, la o temperatură constantă, unde poate rezista chiar și 3-6 luni fără să se strice.
Bineînțeles, căpățânile de usturoi rezistă mai bine decât cățeii deja desfăcuți sau descojiți.
În condiții optime de depozitare (într-un recipient ermetic de exemplu), usturoiul descojit poate rezista până la 1 lună în frigider, dar ține cont că aroma și iuțimea se pierd cu fiecare zi care trece.
Citește și: Mujdei de usturoi – cum să prepari cea mai sănătoasă reţetă