Cum să usuci corect florile de tei ca să nu mucegăiască. Secretul pentru a păstra parfumul de tei

  • Publicat:
Cum să usuci corect florile de tei ca să nu mucegăiască. Secretul pentru a păstra parfumul de tei
Foto: Shutterstock

Dacă vrei să te bucuri la iarnă de un ceai de tei parfumat și plin de beneficii, acum e momentul să culegi flori și frunze și să le usuci. Dar este important să ții cont de câteva reguli pentru a păstra mirosul îmbătător și, mai ales, pentru a ține la distanță mucegaiul care te poate îmbolnăvi. 

Cel mai bun moment să culegi florile de tei

Prima regulă de respectat: culege florile de tei la momentul potrivit. Asta înseamnă în plin sezon de înflorire, după mijlocul lunii iunie. 

Apoi, este important și momentul din zi în care sunt culese florile de tei: ideal la prânz, când florile sunt deschise complet. De asemenea, dacă în ziua precedentă a plouat, cel mai bine aștepți încă o zi pentru a culege florile.

Poți culege florile și frunzele de tei cu mâna sau cu o foarfecă specială de tăiat. Dar evită frunzele cu pete, îngălbenite sau afectate de dăunători. De asemenea, evită teii de pe marginea șoselelor, deoarece florile și frunzele cu siguranță sunt pline de noxe și praf.

Dintr-un kilogram de flori și frunze de tei proaspete vei obține aproximativ 300 de grame de plantă uscată, mai mult decât suficient pentru a te bucura în sezonul rece de o ceașcă de ceai de tei calmant în fiecare seară (e nevoie de doar o linguriță de plantă uscată la o ceașcă de apă).

Uscarea și depozitarea florilor și frunzelor de tei

Obținerea unui ceai de tei gălbui, dulceag și parfumat depinde nu numai de recoltarea corectă, ci și de modul în care usuci și depozitezi frunzele și florile.

Ține cont că plantele au nevoie de 4 până la 10 zile pentru a se usca corect. Sub nicio formă nu ține frunzele și florile de tei în bătaia directă a soarelui! Astfel își vor pierde culoarea aurie, dar și parfumul, iar ceaiul nu va avea un gust bun.

Iată care sunt pașii corecți în ceea ce privește uscarea și depozitarea florilor de tei:

  • sortează florile, dar nu le spăla, altfel vor mucegăi și își pierd parfumul – elimină iarba, insectele sau alte reziduuri. Lasă florile așa cum sunt, împreună cu frunzele, nu le toca înainte să se usuce.
  • pune pe o masă o cârpă curată sau mai multe hârtii pergament ori tăvi întinse – așază florile și frunzele de tei pe acestea, în strat subțire, ca să se usuce mai repede. Acoperă-le cu un tifon curat pentru a le proteja de insecte și praf.
  • încăperea în care usuci frunzele și florile de tei trebuie să fie bine ventilată, umiditatea să nu fie crescută
  • frunzele și florile de tei se amestecă ușor de 1-2 ori în timpul zilei
  • lasă frunzele și florile la uscat 4-10 zile – acestea trebuie să capete o culoare gălbuie sau galben-deschisă și să fie casante, fragile la atingere

Frunzele și florile de tei astfel uscate se toacă și se depozitează în borcane de sticlă, pungi de hârtie sau săculeți de iută, care se păstrează într-o încăpere răcoroasă, uscată, ferită de razele soarelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: