Dacă vrei să te bucuri la iarnă de un ceai de tei parfumat și plin de beneficii, acum e momentul să culegi flori și frunze și să le usuci. Dar este important să ții cont de câteva reguli pentru a păstra mirosul îmbătător și, mai ales, pentru a ține la distanță mucegaiul care te poate îmbolnăvi.
Prima regulă de respectat: culege florile de tei la momentul potrivit. Asta înseamnă în plin sezon de înflorire, după mijlocul lunii iunie.
Apoi, este important și momentul din zi în care sunt culese florile de tei: ideal la prânz, când florile sunt deschise complet. De asemenea, dacă în ziua precedentă a plouat, cel mai bine aștepți încă o zi pentru a culege florile.
Poți culege florile și frunzele de tei cu mâna sau cu o foarfecă specială de tăiat. Dar evită frunzele cu pete, îngălbenite sau afectate de dăunători. De asemenea, evită teii de pe marginea șoselelor, deoarece florile și frunzele cu siguranță sunt pline de noxe și praf.
Dintr-un kilogram de flori și frunze de tei proaspete vei obține aproximativ 300 de grame de plantă uscată, mai mult decât suficient pentru a te bucura în sezonul rece de o ceașcă de ceai de tei calmant în fiecare seară (e nevoie de doar o linguriță de plantă uscată la o ceașcă de apă).
Obținerea unui ceai de tei gălbui, dulceag și parfumat depinde nu numai de recoltarea corectă, ci și de modul în care usuci și depozitezi frunzele și florile.
Ține cont că plantele au nevoie de 4 până la 10 zile pentru a se usca corect. Sub nicio formă nu ține frunzele și florile de tei în bătaia directă a soarelui! Astfel își vor pierde culoarea aurie, dar și parfumul, iar ceaiul nu va avea un gust bun.
Iată care sunt pașii corecți în ceea ce privește uscarea și depozitarea florilor de tei:
Frunzele și florile de tei astfel uscate se toacă și se depozitează în borcane de sticlă, pungi de hârtie sau săculeți de iută, care se păstrează într-o încăpere răcoroasă, uscată, ferită de razele soarelui.