Se strică înainte să expire! 10 alimente pe care să le arunci ACUM, chiar dacă sunt în termen

Uleiul de măsline, făina, condimentele se pot strica înainte să expire. Iată câteva alimente care trebuie aruncate la câteva zile sau luni după ce ai desfăcut ambalajul, chiar dacă sunt în termenul de valabilitate.
  • Publicat:

Toți ținem cont de data de expirare atunci când cumpărăm alimente, dar prea puțini suntem atenți și la modul în care le depozităm după ce le desfacem ambalajele sau le uităm cu lunile sau cu anii prin dulapuri. Umiditatea crescută, lumina soarelui, praful, căldura, toate acestea pot afecta textura, gustul și mirosul alimentelor care nu mai au ambalajul intact.

Din acest motiv, unele dintre ele se pot strica înainte ca termenul de valabilitate să fie depășit. Câteva exemple: uleiul de măsline, făina și condimentele. Dar nu sunt singurele! Află mai jos ce alimente trebuie aruncate înainte să expire odată ce ai desfăcut ambalajul.

Alimente care trebuie aruncate înainte să expire

Făina albă își păstrează textura și mirosul maximum 8 luni de la momentul în care desfaci punga. În cazul făinii integrale, termenul este și mai scurt – între 3 și 6 luni. În consecință, chiar dacă pe ambalaj este trecută o dată de expirare îndelungată, dacă făina a prins un miros ciudat, face cocoloașe și ai desfăcut de mult timp ambalajul, nu o mai folosi, scrie prevention.com.

După ce desigilezi ambalajul, este indicat să transferi făina într-un recipient de sticlă cu capac etanș, pentru a împiedica pătrunderea umezelii ori a insectelor sau altor dăunători, dar și pentru a bloca mirosurile altor alimente depozitate în apropiere.

Pesmetul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu sunt alte exemple de alimente care pot să expire rapid după desigilarea ambalajului. Acestea pot mucegăi din cauza umidității.

Mai mult, în cazul bicarbonatului de sodiu sau al prafului de copt, este posibil să își piardă proprietățile și, prin urmare, aluatul de prăjituri să nu mai iasă aerat iar cel de cozonac să nu mai crească. Din acest motiv este indicat să cumperi plicuri cu cantități mici, pe care să le folosești pe loc, atât cât ai nevoie.

Cât despre pesmet, depozitează-l într-un borcan cu capac și menționează pe o etichetă data la care ai desfăcut punga și termenul de valabilitate.

Condimentele și uleiul de măsline, sensibile la umezeală

Ierburile aromatice/condimentele păstrate în plicuri desfăcute se strică înainte de data de expirare. Mai precis, din cauza umidității la care sunt expuse în atmosfera din bucătărie, unde se produc mereu aburi, acestea se umezesc și este favorizată apariția mucegaiului. În plus, își pierd aroma și proprietățile, iar mâncărurile nu vor mai căpăta gustul dorit.

Cel mai indicat este să depozitezi condimentele în borcănașe mici de sticlă și să le ții departe de o sursă de căldură. De asemenea, evită să le păstrezi mai mult de un an și etichetează recipientele cu denumirea și data achiziționării. 

Un alt aliment la care trebuie să fii atent pentru că poate să expire înainte de data menționată pe ambalaj este uleiul de măsline. Odată desfăcută sticla, uleiul intră în contact cu aerul și lumina, motiv pentru care nu mai este valabil termenul de valabilitate de pe etichetă. Uleiul de măsline râncezește dacă îl ții mai mult de 4-6 luni într-o sticlă pe care ai desfăcut-o. În plus, va căpăta un miros înțepător și gustul va fi neplăcut.

Alege întotdeauna sticle de ulei de culoare închisă, deoarece astfel este ferit de oxidare cât mai mult timp. Evită sticlele de plastic, deoarece uleiul de măsline poate prelua în timp unele dintre caracteristicile de gust ale recipientului. De asemenea, evită să ții sticla cu ulei de măsline în bucătărie, unde temperaturile sunt mai mari de 21 de grade Celsius și este umezeală ridicată.

Substanța toxică din nucile stricate afectează ficatul

Fii atent la nuci și semințe! Odată desigilat ambalajul, acestea iau contact cu aerul și, la fel ca în cazul uleiului, pot să râncezească și capătă un gust amar, o culoare neobișnuită și un miros de mucegai. Mai mult, grăsimile râncezite pot pune în pericol sănătatea. Glicerina din oleaginoase se transformă în acroleină, o substanță extrem de toxică pentru ficat și cu potențial cancerigen.

Pentru a le păstra cât mai mult timp proprietățile și caracteristicile organoleptice, depozitează-le în pungi de hârtie (nu de plastic) și evită să le ții într-un mediu cu umezeală crescută (pe lângă aragaz sau fereastră). Cel mai indicat loc este cămara sau debaraua din hol, unde temperatura este mereu constantă. Un alt sfat este să nu cumperi nuci sau semințe în cantități foarte mari, ci doar atât cât să-ți ajungă o săptămână.

Anumite cereale, cum sunt cele colorate, aromate și îndulcite, expiră mai repede dacă le păstrezi în ambalajul desigilat. Din cauza contactului cu aerul și a zahărului din compoziție, se înmoaie și capătă gust de carton. Un semn că e cazul să le arunci, chiar dacă sunt în termenul de valabilitate, este sunetul pe care îl fac atunci când le rupi: dacă sunt stricate, înmuiate, cerealele scot un sunet slab, abia perceptibil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: