Sfecla roşie în gastronomie

Rădăcina sfeclei roşii conţine potasiu, magneziu şi fier, dar şi vitaminele A, B6 si C şi acid folic.
  • Publicat:
Sfecla roşie în gastronomie

Cultivată încă din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusă ofrandă zeilor, considerându-se că valora greutatea ei in argint. Romanii au inceput să o cultive, preparându-o împreună cu miere şi vin. Apicius, renumitul gastronom roman, autor al lucrării „De re coquinaria”, includea sfecla în reţete de supă şi recomanda chiar utilizarea ei in pregătirea unei salate cu dressing de muştar, ulei şi oţet.
În română cuvântul sfeclă provine din grecescul séfklon şi a intrat în uz prin intermediul cuvântului „sveklu”, de origine slava.

Pe parcursul istoriei, proprietăţile medicinale ale sfeclei au inceput să capete importanţă, ea fiind utilizată în tratarea febrei, rănilor şi a unor diferite probleme dermatologice. În acea vreme, sfecla avea rădăcina lunguiaţă şi subţire şi semăna cu un morcov. Forma rotunjtă a rădăcinii a luat naştere în secolul XVI şi a devenit foarte apreciată in Europa de Est 200 de ani mai târziu. Rădăcina sfeclei roşii conţine potasiu, magneziu şi fier, dar şi vitaminele A, B6 si C şi acid folic. Mai mult, proteinele, antioxidanţii şi fibrele din sfeclă roşie o fac un aliment foarte sănătos.

Sfecla roşie în gastronomie

Sfecla este utilizată in aproape toate bucătăriile lumii, fiind consumată atât în garnituri şi salate, cât şi în supe, borşuri sau deserturi. De exemplu, în bucătăria indiană, sfecla este tocată, fiartă, condimentată şi servită ca garnitură, pe când în Rusia şi Ucraina se prepară un borş de sfeclă, care este dată prin răzătoare sau tocată. Acesta se serveşte rece sau cald, cu smântână, lapte bătut, kefir sau iaurt. În zona asiatică, sfecla este consumată crudă sau murată, iar in Australia sfecla este inclusă în reţetele de hamburgeri.

Datorita pigmentului care îi dă culoarea, numit beta cianină, sfecla este folosită şi în medicină sau drept colorant alimentar. Mai mult, femeile din culturile celtice timpurii foloseau sfecla pentru a-şi colora buzele şi obrajii.

Sucul de sfeclă roşie poate fi folosit pentru măsurarea acidităţii. Când este adăugat peste o soluţie acidă, acesta devine roz, iar când este adăugat peste o soluţie alcalină, el devine galben.

Sursa: Electrolux

Încearcă reţetele noastre cu sfeclă roşie:

Clătite americane cu sfeclă roşie
Curcan cu sfeclă şi dovlecel, o reţetă de Aura Poteraşu
Supă cremă de sfeclă roşie cu muştar Dijon – Reţetă oferită de Adrian Hădean


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: