Orezul este unul dintre cele mai apreciate alimente, iar asta pentru că este săţios, versatil, ieftin. Problema este că nu se găteşte aşa de uşor precum pare. Ba iese prea zemos, ba se lipeşte de vas, ba e fad. Pentru a evita aceste neplăceri, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi.
Greşelile pe care le putem face atunci când gătim orez sunt atât de banale încât nici nu ne dăm seama că ele sunt cele care influenţează modul în care arată mâncarea la final.
Atunci când gătim orez trebuie să folosim un vas cu fundul subţire pentru a ajuta căldura să se distribuie uniform. Dacă alegem oala potrivită am scăpat de jumătate dintre probleme.
Orezul trebuie spălat pentru a înlătura excesul de amidon, dar şi impurităţile care pot influenţa calitatea preparatului finit. Cel mai bine este să îl treceţi printr-un jet sau două de apă rece.
Basmati sau alte tipuri de orez aromate trebuie înmuiate în apă rece pentru a ajuta uleiurile volatile să se fie mai pregnante. De asemenea, prin înmuiere se reduce timpul de gătit care distruge aromele.
Orezul trebuie fiert la foc mic, fără să ne grăbim. Altfel, stricăm textura şi ardem mâncarea.
Dacă fierbi orez, nu trebuie sub nicio formă să ridicaţi capacul vasului în care se găteşte. Făcând acest lucru, prelungiţi timpul de fierbere, dar şi afectaţi calitatea preparatului final. Orezul va fi mai uscat şi poate rămâne nefiert la mijloc.
O altă greşeală pe care aproape toată lumea o face este că amestecă în vasul în care orezul fierbe. În acest mod se activează amidonul şi se formează bule de aer. Orezul va avea o consistenţă foarte spongioasă, care sigur nu va fi pe placul tău.
Citeşte continuarea pe Gustarte.ro.