Solyanka este una dintre cele mai gustoase ciorbe, perfectă în sezonul rece. Rețeta a fost descoperită în Ucraina în secolul al XVII-lea. Prin prisma evenimentelor istorice, rețeta de Solyanka a fost preluată de ruși. Și apoi, tot prin prisma evenimentelor istorice, rețeta s-a mutat și în fosta Germanie de Est, devenind foarte populară și aici. Și în Republica Moldova, Solyanka este un fel de mâncare apreciat.
Există mai multe variante de rețete pentru Solyanka, adaptate la zona din care provin. Se obișnuiește să se gătească Solyanka după sărbători, petreceri ocazii cu care rămân de regulă diverse alimente sau preparate din carne, murături, legume.
Solyanka este o ciorbă care are rețete diverse și variabile. Deci înainte de a pleca la cumpărături, verificați ce anume aveți în frigider, dar și cum stați cu murăturile. Murăturile sunt parte importantă.
În principiu, este o ciorbă din 4 tipuri de carne (kaiser sau bacon, cârnați, salam, carne de vită sau de porc) și murături (varză murată, gogoșari în oțet, castraveți în oteț, sfeclă roșie în oțet).
Acestora li se adaugă și legume și iaurt sau smântână. Suc de la o lămâie chiar și felii de lămâie, capere, măsline sunt incluse în alte rețete de Solyanka. Am cercetat subiectul și a găsit o rețetă de Solyanka potrivită cu ingredientele pe care le aveam deja prin frigider.
Așadar, în funcție de ingredientele pe care le aveți, orientați-vă către rețetele de Solyanka cât mai apropiate pentru a evita risipa.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-o tigaie se călesc carnea și celelalte preparate din carne. Într-o cratiță se călesc, ceapa, usturoiul morcovul și varza. Apoi se adaugă carnea, apă și se lasă la fiert la foc mic. După primul clocot se adaugă și murăturile, pasta de roșii, caperele, măslinele și condimentele. Dacă este necesar, mai acriți cu lămâie. Puteți adaugă și iaurt. Poftă bună!