Maioneza vegană este un excelent substitut fără ouă pentru maioneza obișnuită. O folosim pentru sandvișuri, ca bază pentru dressinguri și în salate. Mai jos găsești rețeta de maioneză pentru vegani într-un robot de bucătărie sau folosind un blender. Pentru cele mai bune rezultate, folosește ingrediente la temperatura camerei.
Ingrediente necesare în rețeta de maioneză pentru vegani
- 1/2 cană (120 ml) lapte de soia, la temperatura camerei
- 1 lingură oțet de vin roșu sau alb
- 1/4 linguriță sare fină de mare, plus mai multă după gust
- 1 ½ lingurițe muștar Dijon
- 1 linguriță suc proaspăt de lămâie (opțional)
- 1 cană (236 ml) ulei neutru, cum ar fi ulei de șofrănel sau ulei vegetal
- Un praf de zahăr din trestie sau sirop de arțar (opțional)
Cum se prepară rețeta de maioneză pentru vegani
Folosind un robot de bucătărie:
- Adaugă laptele de soia în bolul robotului de bucătărie. Procesează-l timp de 1 minut sau până când lichidul începe să se îngroașe.
- Adaugă oțetul, sarea, muștarul și sucul de lămâie, procesând încă 30 de secunde până la omogenizare.
- Răzuiește marginile și fundul bolului. Apoi, cu robotul în funcțiune, adăugă uleiul încet, în picături mici, până când ai adăugat aproximativ un sfert din ulei (adăugarea lentă a uleiului este esențială pentru emulsificare).
- Când observi că amestecul începe să se îngroașe și să emulsifice, poți adăuga uleiul într-un fir subțire, în loc de picături.
- După ce ai adăugat tot uleiul, răzuiește bolul și procesează încă 10 secunde.
- Gustă maioneza vegană și ajustează cu sare sau îndulcitor dacă este nevoie.
- Pe măsură ce maioneza stă la frigider, se îngroașă și mai mult (după 3-4 ore). Dacă maioneza este prea subțire, poți adăuga mai mult ulei și mixa lent.
Folosind un blender de imersie:
- Adaugă laptele de soia, oțetul, sarea și muștarul într-un borcan înalt sau un recipient potrivit pentru blenderul de imersie.
- Amestecă la viteză mare până când amestecul începe să se îngroașe.
- Cu blenderul de imersie la viteză mare, adăugă uleiul încet. Acest proces va dura unu-două minute. Adăugarea lentă a uleiului ajută maioneza să se emulsifice și să se îngroașe.
- Pe măsură ce termini de adăugat uleiul, mișcă blenderul de imersie sus și jos pentru a introduce puțin aer.
- Pe măsură ce maioneza stă la frigider, se îngroașă și mai mult (după 3-4 ore). Dacă maioneza este prea subțire, poți adăuga mai mult ulei și mixa lent.
Foto: shutterstock