Ca ciupercile după ploaie – aşa apar beneficiile unei supe calde de ciuperci mâncate cu cei dragi atunci când afară este frig. Ciupercile sunt bogate în apă, au aproximativ 90 % apă deci sunt sărace caloric şi potrivite pentru cei care sunt la regim de slăbire. Aceste legume sunt o sursă valoroasă de proteine şi de fibre, au un preţ accesibil în general.
De asemenea, ciupercile sunt valoroase pentru conţinutul de seleniu, potasiu, cupru, fier şi fosfor dar şi pentru vitamine din grupul B, vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) şi folacin (acid folic).
Am cules 2 reţete de supă de ciuperci de inspiraţie internaţională una germană (supa de ciuperci cu cartofi) şi una franţuzească (supa cremă de ciuperci de câmp) menite să facă furori la masele în familie.
Supă de ciuperci cu cartofi
Ingrediente:
Mod de preparare:
Ceapa se taie mărunt. Ciupercile se spală bine şi se lasă la scurs, gălbiorii se spală în două ape. Se pun deoparte 4 ciuperci de câmp şi 10 gălbiori, iar restul se mărunţesc cu cuţitul. Se încălzeşte în tigaie o lingură de ulei şi se călesc ceapa şi ciupercile mărunţite. Apoi se presară un puţină făină de grâu peste. Separat se curăţă şi taie cartofii cuburi, morcovul, felia de ţelină, prazul. Acestea se călesc împreună cu bucăţelele de bacon. Se adaugă la fiert şi foia de dafin. Atunci când ingredientele sunt aproape fierte se scoate foia de dafin şi se adaugă ciupercile de câmp şi gălbiorii întregi până dau în clocot. Când au fiert se scot cu o paletă ciupercile întregi şi se adaugă amestecul din ciuperci şi ceapă. Se dau la blender. Apoi se adaugă ciupercile întregi şi se mai dau într-un clocot. Se asezonează cu piper, sare, pudră de nucă de muscat şi pătrunjel.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Ciupercile se spală bine şi se usucă, apoi se taie cubuleţe. Păstraţi o ciupercă pe care o puteţi căli în unt pentru ornat. Ceapa tăiată mărunt se căleşte în unt. Se adaugă şi ciupercile peste care se stoarce puţină zeama de la lămâie. Se acoperă şi se lasă 15 minute la foc foarte mic, se amestecă din când în când şi se adaugă în ploaie făina. Când au fiert se mixează cu blenderul. Apoi se adaugă laptele, sare şi piper după gust. În farfurii se pune puţină smântână, un strop de lămâie şi pătrunjel proaspăt. Poftă bună!
Cunoscătorii pot culege ciupercile cu mâna lor de pe câmp sau din păduri. Atenţie, însă! În România, an de an, la urgenţă se înregistrează multe cazuri de intoxicaţii cu ciuperci. Este de preferat ca femeile însărcinate şi copiii să consume ciuperci doar din surse atestate – în cazul lor efectele unei intoxicaţii cu ciuperci pot da mari complicaţii.