Până acum vreo 5, 6 ani savuram supa de linte doar la un restaurant turcesc aflat lângă redacție. Pe atunci lintea era ”exotică”. Nu mi-aș fi închipuit că este atât de ușor să prepari supe delicioase acasă. Plus că sunt foarte economice.
Iarna are alt gust dacă prepari acasă supe și mâncăruri din linte. Iar lintea nu este doar un ingredient sănătos, sățios și economic ci este lintea bogată în fibre. Fibrele solubile ajută la procesul de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. În plus, lintea conține fosfor, fier, zinc, magneziu, vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9).
Atunci când faci cumpărături poți alege din linte verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică. Lintea se spală bine în câteva ape și apoi se lasă la hidratat circa 2, 3 ore. Ulei, ceapa, usturoi, chimion, morcov, ardei gras, bulion, țelină. Rețeta poate fi cu carne (cu afumături – carne afumată, cârnați – se combină în special) sau fără. La lista de ingrediente se adaugă și piper, sare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se taie mărunt ceapa, usturoiul, țelina, morcovul și se călesc într-o oala în care s-au pus 2 linguri de ulei rezistent la prăjit și 4 linguri de apă. După ce s-au călit se adaugă lintea, ardeiul gras, bulionul, chimionul, apa și se lasă la fiert pe foc mic. Când ingredientele sunt fierte se sărează și asezonează cu piper, pătrunjel. Se poate servi alături de carne sau ca atare. Poftă bună!