Dacă anul trecut ziua mea de naștere s-a petrecut în plin lock-down, și eu ca zeci de alte milioane de locuitori ai planetei am devenit ”lock-down chef”. Și cum timpul petrecut în casă era aproape infinit, m-am apucat să încerc fel și fel de rețete de pe toate continentele. Și cum Pavlova este unul dintre deserturile mele preferate, dar nu era ușor să o procuri, am testat acasă.
Cine nu a încercat să facă bezele acasă ar spune că este simplu – albuș de ou și zahăr. Însă delicatul desert, nu este așa ușor de făcut dacă nu se respectă câteva condiții. În primul rând să nu le faci când afară plouă. În al doilea rând, rețeta trebuie respectată ca la carte. În al treilea rând, ai nevoie de un mixer bun, dar și de un cuptor domol. În al patrulea rând îți trebuie o rețetă scrisă cu prietenie și detalii utile – așa cum eu găsesc mereu pe blogul Alinei Muntele https://ciocolatasivanilie.ro/.
Pune pe lista de cumpărături ou, zahăr (alb), cremă mascarpone, frișcă lichidă (32 % grăsime), fructe de pădure (proaspete sau congelate).
Ingrediente pentru foia de bezea
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare foaie bezea:
Într-un castron curat se bat albușurile spumă cu un praf de sare. Pe parcurs se adaugă zahărul, puțin câte puțin. Spuma trebuie să fie consistentă, tare și lucioasă. Se întinde pe o tavă de cuptor tapetată cu foaie de copt. Se pune la cuptor la 180 grade la început (5, 6 minute) și apoi temperatura se reduce la 160 grade C (încă aproximativ 15, 20) minute. Bezeau trebuie să se închege. să fie ușor rumenă. Se lasă apoi la răcit. Când este rece o puteți rupe sau tăia pentru a o umple cu cremă.
Mod de preparare cremă
Crema mascarpone și puțin zahăr se amestecă bine. Frișca lichidă rece se bate cu mixerul și puțin zahăr până devin spumă. Se amestecă ușor cu crema mascarpone și un strop de zeamă de lămâie și zahăr. Se așterne peste bucățile de bezea și se asezonează cu fructe de pădure. Dați frâu liber imaginației pentru decor. P.S. În primul lock-down, am realizat cât de mult îmi lipsesc florile. Iar primele flori pe care le-am putut cumpără, le-am păstrat chiar și după ce le-am uscat și am decorat tortul.
fotografii Mădălina Drăgoi