Tsoureki este un cozonac grecesc ce aduce cu el nu doar aroma sărbătorilor de Paște, ci și dorul de mare, de vacanțe însorite și răsfăț. Îți spunem cum se prepară rețeta care te va cuceri, cu siguranță.
Amestecă într-un vas laptele, apa, zahărul, 100 g de unt și ține-le pe foc până se dizolvă zahărul și se topește untul. Lasă-le la răcit. Când amestecul scade sub 60 de grade, adaugă drojdia, conținutul păstăii de vanilie, coaja de portocală și mahlebul. Amestecă bine.
Pune amestecul obținut împreună cu jumătate din cantitatea de făină într-un robot de bucătărie și mixează aluatul cu cârligul special timp de 2 minute. Adaugă pe rând 4 ouă, apoi restul de făină, până ce este încorporată complet.
Scoate aluatul obținut din vasul robotului de bucătărie. Dacă aluatul este prea moale, adaugă făină și frământă până se încorporează. Transferă-l într-un castron și acoperă-l cu un prosop umed. Lasă-l la temperatura camerei până își dublează volumul.
Când aluatul a crescut suficient, topește 100 de grame de unt și începe să frămânți. Continuă până ce vei obține un aluat moale și plin de aer. Pune aluatul într-un vas, pune un prosop umed deasupra lui și așază-l lângă o sursă de căldură. Lasă-l până când aluatul își dublează volumul.
Când aluatul a crescut suficient, scoate-l din vas și împarte-l în două, apoi fiecare bucata în 3. Împletește doi cozonaci grecești tsoureki și pune-i în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Într-un castron bate un ou cu o lingură de apă. Unge cozonacii cu amestecul obținut și presară fulgii de migdale. Mai lasă-i la dospit în tăvi, lângă o sursă de căldură, alte 20 de minute.
Coace-i timp de 40-45 de minute la 150 de grade, având în cuptor un vas cu apă.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Pască fără aluat, dar cu stafide și ciocolată. Rețeta de Paște a lui Răzvan Exarhu – VIDEO