Nimic nu se compară cu o friptură suculentă, pregătită la grătar, pe care s-o savurezi alături de o porţie de legume şi un pahar de vin roşu. Nu-i aşa că-ţi plouă-n gură? Însă, pentru a găti ca un adevărat chef, va trebui să ai, pe lângă îndemânare, şi echipamente şi ustensile potrivite, de la grătar, lemne şi cărbuni, până la cleşti, palete şi furculiţe speciale. Iată câteva dintre secretele celei mai reuşite fripturi care va aduna în jurul mesei întreaga familie!
Friptura rumenită pe grill, la foc mocnit, peste care ai presărat condimente şi ai aruncat un praf de sare, este un adevărat deliciu culinar, indiferent de sezon sau anotimp. Şi nu trebuie să fii un maestru în bucătărie ca să faci un grătar reuşit. Însă, va trebui să ţii cont de câteva sfaturi, deoarece fiecare mic detaliu contează şi face, la sfârşit, diferenţa.
Carnea, indiferent că este de porc, de vită, de pasăre sau vânat, trebuie cumpărată numai din magazine specializate sau de la raioanele din supermarket-uri şi hypermarket-uri. Nu o lua din buticuri de la colţ de stradă, congelată, din cine ştie ce frigider care, probabil, peste noapte este scos din priză.
Carnea trebuie să fie proaspătă, să aibă o culoare roz-roşiatică, să aibă o textură elastică, iar atunci când o apeşi cu degetul să revină imediat la forma iniţială.
Evită cărnurile de culoare stacojie, cu textură flască, uscată, care au la suprafaţă o peliculă lipicioasă sau al căror miros este mai pregnant.
Carnea de porc pentru friptură trebuie să fie puţin grasă, iar firişoarele de grăsime trebuie să fie albe, nu albe spre gri sau maro.
Dacă produsele din carne sunt ambalate, alege caserole intacte, din care nu se scurge zeamă şi care au lipită la vedere eticheta.
Nu uita să verifici cu mare atenţie termenul de valabilitate al produsului cumpărat! Acesta este trecut pe etichetă şi trebuie să fie vizibil. Dacă observi că pulpa de porc, ceafa sau cotletul mai au puţin şi expiră, recomandat este să nu cumperi.
Friptura trebuie să fie suculentă, nu uscată şi seacă, motiv pentru care ar trebui să alegi carne puţin mai grasă precum ceafa de porc. Pulpa, în schimb, care este o carne mai slabă, poate fi împănată cu bucăţele de slănină.
Pentru o friptură cu adevărat delicioasă, carnea se marinează înainte de a fi dată la cuptor sau pusă pe grătar. Nu uita acest pas esenţial dacă vrei să te bucuri de savoarea şi aroma unei fripturi ca la restaurant. Iată câteva sfaturi:
Pentru o friptură delicioasă preparată la cuptor, fie electric, fie pe gaz, va trebui să urmezi câţiva paşi simpli, dar obligatorii:
Potrivit specialiştilor englezi, femeile ar trebui să consume mai multă carne roşie decât bărbaţii deoarece ele prezintă un risc mai crescut de a face anemie. Această afecţiune se instalează atunci când în organism există un deficit de fier, iar fierul, din fericire, se regăseşte în cantităţi însemnate în carnea de porc şi în cea de vită.
Sursa foto: Pixabay