Unt de leurdă pe o felie de pâine prăjită, într-o dimineață ploioasă de primăvară. Cum îți sună? Ai tot cumpărat leurdă și te-ai plictisit de supe creme si pesto? Mai ai încă în frigider și nu știi ce să faci cu ea? Păstrează-o pentru ziua ploioasă despre care îți ziceam, transformându-o în acest unt versatilă de leurdă. Folosește-l apoi pentru a duce pâinea cu usturoi la nivelul următor, sau să-l adaugi peste peștele preparat la aburi, topit peste friptură, amestecat cu paste sau chiar întins pe pâine prăjită. Posibilitățile sunt numeroase.
Fierbe apă. Pune frunzele de leurdă într-un bol mare, acoperă-le cu apă fierbinte și lasă-le timp de 30 de secunde, apoi transferă-le imediat într-un bol cu apă rece. Scurge-le și șterge-le cu un prosop curat.
Transferă frunzele de leurdă într-un blender împreună cu untul și cu o linguriță de sare de mare, apoi amestecă până obții o pastă fină.
Pune untul de leurdă pe o foaie de hârtie pergament, formează-l sub formă de baton, apoi strânge-i capetele ca la bomboanele de pom și pune-l în congelator timp de 1 oră. Scoate-l din congelator, desfă-l și taie-l în felii de 1 cm grosime, apoi învelește-l din nou și păstrează-l la congelator până când ai nevoie – va rezista în condiții excelente timp de până la 6 luni.
Sursă foto: Shutterstock