Sau ar trebui să fac(i) mişcare zilnic!
Această trecere în revista a trei dintre cele mai importante motive pentru a te mobiliza să faci mişcare (măcar) 20 de minute pe zi este scrisă în principal pentru mine, nu neapărat pentru tine, dragă mea cititoare!
N-am fost niciodată o împătimită a sportului făcut cu o frecvenţa matematică, recunosc. Ştiu oameni pentru care, indiferent de priorităţile zilei respective, sportul este pe primul loc. Şi îi admir enorm. Am încercat şi eu, adesea, să fac în mod regulat exerciţii fizice. M-am mobilizat mai greu, ce-i drept, dar acum reuşesc să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme şi să alerg câteva minute bune pe bicicletă (alergatul după Mihăiţă prin casă sau prin parc, nu se contorizează).
Şi asta datorită întâlnirii cu Samantha Clayton, multiplă campioană olimpică la atletism a cărei îndârjire şi motivaţie m-au molipsit (citeşte integral inteviul aici). Samantha mi-a oferit cel mai valoros sfat, acela de a mă trezi dimineaţa cu câteva minute mai devreme pentru a face sport. Azi cu 5 minute, mâine cu 10 minute, poimâine cu 20 (eu sunt încă la sfertul de oră de exerciţii).
Şi scriu acum cele trei motive, tocmai pentru a mă automotiva să ajung (şi să depăşesc) cele 20 de minute de mişcare care, conform studiilor, activează metabolismul. Chiar dacă nu arzi cine ştie ce calorii în aceast timp, sunt mai multe beneficii ale acestor 20 de minute de exerciţii.
Studiile spun că cei care fac 20 de minute de mişcare pe zi vor trăi mai mult. Iar dacă îţi doreşti asta, mişcarea trebuie să devină prioritatea ta zilnică. Tot cercetătorii vin cu cifre serioase care indică faptul că cele 20 de minute de exerciţii au beneficii incredibile asupra stării generale de sănătate, scăzând dramatic riscul apariţiei diabetului, cancerului sau altor boli cronice.Şi să nu te gândeşti că trebuie să faci cine ştie ce exerciţii istovitoare.
Cele de intensitate medie sau joasă sau chiar grădinăritul ori plimbările îţi pot oferi multe beneficii, mai ales dacă ai o muncă sedentară la birou.
Muşchii tăi devin mai antrenaţi, iar nişte muşchi sănătoşi îţi vor ajuta organismul să funcţioneze corect. Sunt studii recente care spun că nu ai nevoie de o activitate sportivă prea îndelungată zilnic pentru a-ţi antrena suficient muşchii. 20 de minute de exerciţii zilnic produc o schimbare imediată la nivelul ADN-ului muscular.
Un program uşor de 20 de minute zilnic îţi poate îmbunătăţi starea din mai multe motive. Nu doar faptul că faci activitate fizică te va face să îţi creşti nivelul de endorfine (care te ajută să scapi de stres), dar te va feri de sentimentul descurajant că şi azi ai ratat mersul la sală. Ori, o plimbare lejeră pare infinit mai plăcută şi mai uşor de realizat decât tot procesul de pregătire, schimbat şi duşat care vine la pachet cu mersul la sala de gimnastică.