Dacă măcar o dată dansul ți s-a părut o idee bună și ai trecut de 40 de ani, acum este momentul să începi să îl practici constant și să vezi rezultatele. Fie că este vorba despre dansul liber în bucătărie, să mergi la cursuri de salsa cu partenerul tău sau mișcarea șoldurilor într-o clasă online de Zumba, chemarea de a-ți pune corpul în mișcare nu a fost niciodată mai puternică sau mai accesibilă. Iată trei dintre beneficiile dansului după 40 de ani:
Totul începe cu o mișcare ușoară a capului și, înainte să-ți dai seama, întregul tău corp se rotește. Aceste vibrații pozitive nu sunt doar o întâmplare fericită. Atunci când muzica și mișcarea se combină, acționează ca o dublă doză de plăcere pentru creier – muzica activează centrul de recompensă al acestuia, cortexul orbitofrontal, situat direct în spatele ochilor, în timp ce dansul stimulează cerebelul aflat la baza creierului, implicat în coordonare și mișcare.
Nu doar că dansul este o activitate cel puțin plăcută, ci și topește grăsimea! Cercetătorii din Bosnia au descoperit că femeile care au făcut Zumba timp de opt săptămâni au pierdut în greutate și au redus masa totală de grăsime a corpului lor. Și un studiu din SUA a descoperit că dansul aerobic funcționează asemenea antrenamentului HIIT, cu amestecul său de mișcări de intensitate redusă și de intensitate mare. Asta înseamnă că poți arde mai multe calorii mișcându-te în pași de dans decât în timpul unui exercițiu de intensitate constantă, cum ar fi alergarea. În plus, și acesta este un aspect cheie, dacă antrenamentul îl simți ca pe un răsfăț, nu ca pe o corvoadă, ai mai multe șanse să-l faci!
Deoarece dansul necesită coordonarea corpului, memorarea unor pași de dans uneori complicați și luarea rapidă a deciziilor, ajută creierul să construiască noi conexiuni neuronale care îl mențin ager. Se pare, de asemenea, că întărește rețelele din creier care ne ajută să ne concentrăm. Un studiu din SUA a descoperit că dansul în stil latino poate contribui la îmbunătățirea memoriei de lucru, recunoașterea vizuală și abilitățile de luare a deciziilor. Un alt studiu publicat într-o revistă medicală canadiană a constatat că efortul mental și interacțiunile sociale implicate în dans pot contribui la reducerea riscului de demență.
Sursă foto: Shutterstock