5 strategii ca să te motivezi să faci mişcare atunci când nu ai chef de sport

Uite 5 strategii care să te ajute să te motivezi să faci sport ca să te bucuri de un corp frumos şi sănătos:
  • Publicat:
5 strategii ca să te motivezi să faci mişcare atunci când nu ai chef de sport

Ai încercat să te antrenezi constant, însă deseori ai plătit abonamentul la sală fără să mergi de prea multe ori? Ştii toate beneficiile sportului pe de rost, dar nu reuşeşti să te motivezi să faci mişcare? 

Uite 5 strategii care să te ajute să te motivezi să faci sport ca să te bucuri de un corp frumos şi sănătos: 

Programează-ţi antrenamentele ca pe nişte întâlniri cu tine însăţi/însuţi.

Ştiu că nu-ţi place lipsa de flexibilitate, dar este mai greu să renunţi la ceva atunci când l-ai trecut în agenda ta pe lista de lucruri de făcut. 
Programează-ţi antrenamentele ca pe nişte întâlniri foarte importante, de la care nu ai cum să lipseşti. De multe ori, ne spunem că nu avem timp să facem mişcare, dar, în realitate, sportul nu este suficient de important pentru noi încât să ne facem timp. 

Oferă-ţi o recompensă reală

Bineînţeles, că “a arăta bine” sau “a fii sănătos” ar trebui să fie beneficii suficient de motivante pentru a te stimula să faci mişcare zilnic, dar asta se întâmplă mai des în “Alice în ţara minunilor”, decât în lumea reală. 
Trist, dar adevărat: este în natura umană să urmăm plăcerile pe termen scurt, în detrimentul unor beneficii mai mari în viitor.  

Deşi se presupune că suntem fiinţe raţionale, deciziile noastre au la bază mai des emoţii (gen “nu am chef să mă antrenez acum”), decât argumente logice (o să fiu sănătos o viaţă întreagă sau o să arăt bine în bikini la vară). Se cheamă hyperbolic discounting şi nu te afectează doar pe ţine. 

Ce poţi să faci în schimb? 

Ai nevoie să legi obiceiul de a face mişcare de o recompensă imediată, tangibilă după fiecare antrenament pe care îl urmezi. Poate fi un smoothie, o baie caldă, să te uiţi la serialul preferat sau orice îţi face ţie plăcere. 

De ce să faci acest lucru? În timp, creierul tău va asocia antrenamentul cu recompensa plăcută pe care i-o oferi după. 

În timp, antrenamentul va deveni o recompens în sine, pentru că efortul din timpul antrenamentului este însoţit de eliberarea endorfinelor în creier a acelelor substanţe responsabile pentru starea ta de bine, cărora trebuie să le mulţumim pentru că există. 
De îndată ce creierul învaţă să recunoască antrenamentul ca pe o sursă de plăcere, nu vei mai vrea să lipseşti de la sală (asta se întâmplă “obsedatilor” care nu sar peste un antrenament nici în ziua de Crăciun).

Regândeşte gândirea pozitivă

Ştiu că toată lumea te-a învăţat să vizualizezi beneficiile pe care le vei obţine ca strategie pentru motivare. Însă, cât te-a ajutat asta până acum? 

De exemplu, să presupunem că vreau să mă antrenez de trei ori pe săptămână dimineaţa şi îmi imaginez cum îmi va bate soarele pe faţă în timp ce alerg în parcul I.O.R. şi cât de fericită voi fi după ce coapsele mele vor fi acoperite de mai puţină grăsime. 
Ei bine, mă va ajuta asta să mă trezesc cu o oră mai devreme pentru a ajunge în parc dimineaţa? Poate pentru câteva zile…

Gândirea pozitivă nu funcţionează dacă nu iau în considerare obstacolele care ar putea să mă împiedice să acţionez şi dacă nu găsesc soluţii pentru rezolvarea acestora.  

Uite restul formulei: după ce te gândeşti la beneficiile activităţii fizice, ia în considerare micile obstacole care îţi vor apărea în cale şi caută soluţii pentru acestea. Tehnica se numeşte contrastare mentală şi îi aparţine lui Gabriele Oettingen, autoarea cărţii Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation

Te simţi prea obosită să faci mişcare seară când ajungi acasă? Atunci poţi să începi să te antrenezi dimineaţa, să faci de 2 ori mişcare în weekend sau să mergi direct la antrenament după ce pleci de la job, înainte de a merge acasă. 

Acum ai un plan realist care îţi creşte dramatic şansele să faci sport mai des. 

Pune un pariu cu un prieten

Poţi să îţi faci promisiuni ţie însăţi, dar cercetările arată că ai şanse mult mai mari să acţionezi dacă le promiţi altora.

Pune un pariu cu un prieten sau cu partenerul tău de viaţă că te vei antrena de cel puţin 3 ori pe săptămâna timp de o lună. Pentru fiecare antrenament pe care îl sari, stabileşte o sumă de bani care să fie suficient de mare, încât să nu vrei să o plăteşti. 

Înconjoară-te de oameni care fac sport

Suntem fiinţe sociale şi ne place să nu fim singuri, mai ales atunci când ne este greu. Dacă ai prieteni care fac mişcare, alătură-te lor sau caută un grup de persoane cu aceleaşi obiective ca ale tale. 
În acest fel, îţi transformi antrenamentele în întâlniri plăcute cu prietenii. 

Indiferent ce strategie foloseşti, o să ştii că ai reuşit în ziua în care nu te vei mai gândi să sari peste antrenamente. Nimeni nu a devenit dependent de mişcare după primele două antrenamente, aşa încât ai nevoie să rămâi consecvent o perioadă suficientă de timp pentru a adopta acest obicei sănătos. 

Fie că o vei numi dependenţă sau plăcere, cel mai important este că vei face mişcare regulat. 

Dacă vrei să pierzi în greutate, să-ţi tonifici musculatură şi să înveţi să mănânci sănătos, atunci vino să descoperi cel mai eficient program de antrenament “Măsură S” – Starting UP!
În 10 zile ai ocazia să vezi deja primele rezultate. Niciodată nu a fost atât de uşor să faci o schimbare în viaţa ta. Vezi cum te putem ajuta pe www.slabestecuserban.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”