Beneficiile fizice ale sportului nu pot fi negate, dar care este cel mai bun exercițiu pentru creierul tău? Două studii recente încearcă să dea un răspuns privind modul în care mișcarea poate îmbunătăți totul, de la memorie până la abilitatea de a ne organiza.
Într-un studiu din SUA publicat în Scientific Reports, cercetătorii au descoperit că antrenamentul HIIT este asociat cu o îmbunătățire a memoriei spațiale. Între timp, activitățile ușoare până la moderate, cum ar fi plimbările regulate, s-a descoperit că îmbunătățesc memoria episodică (reținerea detaliilor evenimentelor cotidiene).
Știința din spatele acestei constatări? Exercițiul fizic îmbunătățește memoria ajutând creierul să creeze noi căi neuronale, iar această subtilitate nouă ar putea fi aplicată la proiectarea unor regimuri de exerciții specifice pentru a îmbunătăți performanța cognitivă și sănătatea mintală.
Rezultatele unui al doilea studiu publicat în Journal of Epidemiology and Public Health sugerează că adăugarea unor intervale scurte de exerciții moderate până la intense zilnic – chiar și pentru doar până la 10 minute (vești bune pentru cei care nu au niciodată timp) – este legată de scoruri de cogniție mult mai mari decât cele ale persoanelor care își petrec cea mai mare parte a timpului stând, dormind sau desfășurând activități ușoare.
Acestea nu sunt primele studii care găsesc o legătură între exercițiul fizic și îmbunătățirea funcției cerebrale. Colegiul Regal Australian al Medicilor Generaliști (RACGP) afirmă că activitatea fizică moderată săptămânală crește funcția cognitivă a femeilor cu 14%, iar o combinație de activitate fizică moderată și intensă săptămânală a crescut acest procent la 15%.
Exercițiile intense includ în general lucruri precum alergatul, înotul, mersul pe bicicletă în pantă și dansul; în timp ce exercițiile moderate includ mersul alert și orice te face să îți bată inima tare. Și asta este ideea de bază: să-ți crești ritmul cardiac! Iată cinci moduri de a adăuga în programul tău exerciții care stimulează memoria, indiferent unde te afli. Și cel mai bun lucru? Le poți distribui pe parcursul zilei!
Alege două sau trei dintre melodiile tale favorite cu ritm rapid și dansează așa cum o făceau Meredith Grey și Cristina Yang în Grey’s Anatomy. (Dacă o faci în pauza de la job, invită un coleg!)
Fă genuflexiuni în timp ce aștepți să-ți fiarbă cafeaua sau mergi pe loc în ritm alert în timp ce te uiți la televizor.
Propune-ți să-ți petreci cel puțin o parte din pauza de prânz plimbându-te – găsește un parc, teren de sport sau o alee liniștită și încearcă să menții un ritm alert (ar trebui să transpiri ușor și să respiri puțin mai repede). Petrece 5 minute de mers pe jos la fiecare 30 de minute petrecute pe scaun.
Ocolește liftul! Urcă scările ori de câte ori poți, chiar și dacă doar la stația de metrou sau la mall în timpul unei sesiuni de cumpărături.
Un studiu a descoperit că posesorii de câini merg, în medie, cu 22 de minute mai mult în fiecare zi decât cei care nu au câini. Mergem și cu până la 28% mai repede când suntem însoțiți de un companion blănos.
Foto: Shutterstock
Surse: https://home.dartmouth.edu/news/2022/09/how-workouts-may-impact-your-memory#:~:text=The%20researchers%20found%20that%20participants,on%20the%20spatial%20memory%20tasks
https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-being-active-an-extra-7-9-minutes-per-day-boost-your-brain?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2023-01-30&apid=&rvid=8f2c763efedb234ef0ce4ecd95614633d70f1d9555c802157b5371064805f073