Ai o boală a tiroidei – ce sport și alimente se recomandă

Atunci când suntem diagnosticați cu o afecțiune, este nevoie de sfaturi personalizate pentru a avea un regim alimentar și a alege un tip de exerciții fizice potrivit.
  • Publicat:
Ai o boală a tiroidei – ce sport și alimente se recomandă
Ce sport este recomandat pentru afecțiunile de tiroidă, foto: Shutterstock

O afecțiune a tiroidei are nevoie de tratament medicamentos, tratament personalizat. Se impun regulat teste și analize medicale pentru a ține sub control evoluția afecțiunii tiroidiene. Însă, și stilul de viață poate da o mână de ajutor: un regim alimentar în care să primeze alimentele favorabile tiroidei, dar și mișcare regulată. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de Pilates are sfaturi bune de urmat.

Mulți pacienți se blochează atunci când primesc un diagnostic medical. Și din dorința de a se proteja, nu mai fac sport. Însă, nu este o soluție. „Nu uitați să prioritizati sportul, odihna și un stil de viață activ, aliniat cu ritmul circadian. Este nevoie în special de exerciții cu greutăți, pentru a stimula creșterea de masă musculară. În acest sens, un program structurat în fuCe e făcut pentru a slăbi dacă ai o afecțiune a tiroideincție de grupele de mușchi vizate este mai eficient decât antrenamente generale în circuit, în care se lucrează tot corpul în fiecare zi de antrenament” a explicat Cori Grămescu.

Ce tip de antrenamente sunt recomandate pentru pacienții cu afecțiuni ale tiroidei?

Atenție, consultați medicul cu privire la tipul de activitate recomandat dar și persononalizați tipul de antrenamente. ”Pentru partea de antrenament cardio, recomandarea în afecțiunile de tiroidă este să se aleagă așa-numitele MISC workouts – Medium intensity steady cardio  workouts, adică programe de antrenament aerobic de intensitate moderat-crescută, în regim constant de efort. Antrenamentele HIIT sau cele care ridică foarte mult pulsul (crossfit, spinning, tabata) nu sunt foarte eficiente în afecțiunile de tiroidă, pentru că ele cresc nivelul de oboseală și intensifică senzația de foame, fără să aibă neapărat o componentă de dezvoltare corectă a masei musculare. ” a mai completat Cori Grămescu.

Ce legume sunt recomandate pentru tiroidă sănătoasă

Pentru a slăbi, persoanele diagnosticate cu hipotiroidism, de exemplu, au nevoie de un program de management al greutății individualizat, care să evalueze corect necesarul energetic în mod individual. Pe lângă tipuri de mișcare enumerate mai sus, iată ce legume se recomandă.

”Legume pentru o tiroidă sănătoasă ar fi- ardei, roșii, dovlecei, vinete, fasole păstăi, mazăre păstăi, anghinare, bame, cartofi albi sau mov, ceapă, ciuperci, creson, dovleac, gulie, linte, loboda, ștevie, leuștean, pătrunjel, măcriș, morcovi, năut, păstârnac, patunjel, praz, ridichi, salate, sparanghel, apranghel alb, țelină, sfeclă, zucchini, bok choy” a mai explicat nutriționistul și instructorul de Pilates.

Consultant de specialitate: Cori Grămescu,

Cori Gramescu, foto arhivă
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de Pilates, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult