Andreea Răducan, ajunsă la 39 de ani, rămâne una dintre marile gimnaste ale României.
De asemenea, s-a aflat la conducerea Federației Române de Gimnastică și rămâne o figură emblematică pentru acest sport.
În cadrul galei ProSport, Andreea Răducan a fost premiată pentru întreaga carieră.
Originară din Bârlad, Andreea Răducan a început gimnastica în orașul natal, la Clubul Sportiv Școlar și acest pas reprezenta doar începutul unei cariere strălucite.
Primele titluri de campioană națională i-au adus și selecția la lotul național, în anul 1996, când Andreea Răducan avea doar 13 ani. La Onești, gimnasta era pregătită de către antrenorii Ștefan Gal și Clemența Garabet.
După doi ani, Andreea Răducan s-a făcut remarcată la Campionatele Europene de juniori de la St. Petersbug. A cucerit acolo două medalii de argint și una de bronz. Tot în anul 1998, gimnasta s-a alăturat lotului olimpic, sub comanda antrenorului Octavian Bellu.
La Campionatele Mondiale de la Tianjin din China, din 1999, Andreea Răducan avea 16 ani. A pus atunci umărul la câștigarea celui de-al patrulea titlu mondial consecutiv al echipei României. A cucerit medalia de aur la sol și cea de argint la bârnă.
Un an mai târziu, Andreea Răducan a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney și a cucerit medalia de aur pe echipe și argintul la sărituri.
Tot la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, Andreea Răducan a reușit să câștige aurul la individual compus, însă medalia i-a fost retrasă de către Comitetul Internațional Olimpic, după ce a fost depistată pozitiv cu efedrină.
A fost un scandal imens la acea vreme și deși ulterior Curtea de Arbitraj Sportiv a ajuns la concluzia că Andreea Răducan nu a fost avantajată de medicamentele pe care le-a luat, gimnasta tot a rămas fără medalie.
„Nu am câștigat-o eu. A fost câștigată de Andreea, și îi aparține Andreei”, a fost declarația pe care a făcut-o, la acea vreme, Simona Amânar, gimnasta română clasată pe locul al doilea, căreia i-a fost acordată medalia de aur în locul celei de argint pe care o câștigase inițial.
În ciuda acestei nedreptăți, Andreea Răducan și-a continuat activitatea și, în anul 2001, a câștigat nu mai puțin de trei medalii de aur la Campionatele Mondiale, la bârnă, sol și pe echipe, dar și două de bronz, la individual compus și la sărituri.
S-a retras din activitatea de sportivă în anul 2002, la vârsta de doar 19 ani și a lucrat ulterior în cadrul Fundației Olimpice Române.
Ca urmare a performanțelor sale, Andreea Răducan a fost premiată cu titlul de Maestru Emerit al Sportului și Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de comandor.
Andreea Răducan a fost aleasă în funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică, în anul 2017, însă a demisionat după doi ani.
Aceasta a ales, la acea vreme, să își dea „demisia de onoare” ca urmare a necalificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Neîndeplinirea obiectivului, calificarea echipelor la Jocurile Olimpice de la Tokyo, m-a făcut să consider că e nevoie de o schimbare, că poate nu sunt omul potrivit la conducerea federației”, a fost declarația Andreei Răducan, la acea vreme.
În toată această perioadă, Andreea Răducan a devenit mama a doi copii, o fetiță și un băiat, iar acum este campioană olimpică în viața de familie.