Multe femei se tem de antrenamentele cu greutăţi, considerând că pentru un corp armonios şi sculptat, dar şi pentru eliminarea grăsimii sunt necesare exerciţiile cardio şi stretchig, greutăţile fiind asociate exclusiv bărbaţilor pentru creşterea masei musculare. Greşit. În realitate, lucrurile stau exact invers. Acest tip de antrenament este ideal atât pentru bătrbaţi, cât şi pentru femei, fiind cea mai eficientă modalitate de ardere a grăsimilor şi de a slăbi.
“Antrenamentul cu greutăţi remodelează frumos silueta, tonifiază şi alungeşte musculatura, în funcţie de tipul de exerciţiu urmat şi de greutatea cu care lucrăm. Arde suficient de multă grăsime pentru rezultate optime. Este indicat ca doamnele şi domnişoarele să înceapă cu exerciţii pe baza greutăţii corpului şi să avanseze, dacă lucrează pe cont propriu, cu greutăţi adecvate. Noi includem staţii de acest tip în circuitele de grup de la Bodyshape, pentru a avea cele mai rapide şi mai bune rezultate în slăbit şi definire musculară”, declară Flavius Ursachi, Head Coach la Bodyshape Transformation Center.
Specialiştii explică modul în care antrenamentele cu greutăţi acţionează în procesul de slăbire şi remodelare corporală, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor.
„Există o temere cu care ne confruntăm destul de des, vis-a-vis de mersul la sală, aceea de a NU ne mări musculatura într-un mod exagerat. “Îmi va creşte masa musculară în exces dacă ridic greutăţi? Îmi pierd feminitatea?”, “Dacă măresc intensitatea exerciţiilor, mă ajuta acest tip de antrenament să-mi definesc forma corpului sau dimpotrivă, mă “împinge” către un aspect masculin?” – sunt întrebări des întâlnite. Antrenamentele cu greutăţi sunt de importanţă critică în adevaratul fitness. Fără acestea, muşchii tăi se vor atrofia în timp. Dacă nu lucrezi constant la dezvoltarea muşchilor, aceştia se vor slăbi şi deforma. Iar dacă ai 20 de ani sau peste şi nu faci mişcare pentru a-ţi construi şi dezvolta musculatura, categoric muşchii tăi se vor atrofia. Şi asta pentru că începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare decadă de vârstă este expusă unui proces natural de pierdere a masei musculare”, explică Flavius Ursachi.
Conform specialistului, alergatul în parc, sau orice altă formă de exerciţiu aerobic, nu înlocuieşte antrenamentul cu greutăţi.
„Alergatul o oră prin parc sau pe banda de alergare nu te vor solicita în aceeaşi măsură, dar nici nu-ţi vor aduce pe termen lung rezultatele dorite. Este nevoie de ambele antrenamente, cardio şi greutăţi, pentru un rezultat optim. Dacă te focusezi pe exerciţii de tip cardio sau aerobic, şi excluzi antrenamentul cu greutăţi, îţi poţi transforma corpul într-unul cu aspect fragil, de “slab cu burtă”. Adică o persoană care pe dinafară arată slabă şi “fit”, însă în interior există un dezechilibru ce creşte riscul îmbolnăvirii. Dacă eşti în proces de slăbire prin dietă şi exerciţiu fizic, însă acesta din urmă nu cuprinde şi antrenamentul cu greutăţi, nu vei pierde doar din grăsime, ci şi din muşchi. Corpul tău va arde caloriile atât prin ţesutul muscular, cât şi prin ţesutul adipos. Pe măsură ce ţi se subţiază muşchii, vei pierde o importantă sursă de energie, te vei simţi slăbit şi corpul tău nu va mai fi la fel de armonios conturat. Mai mult decât atât, pe măsură ce pierzi din muşchi, oasele tale vor deveni din ce în ce mai slăbite, mai lipsite de rezistenţă. Şi asta deoarece nu vor mai fi atât de solicitate. Iar oasele lipsite de rezistenţă sunt precursorul osteoporozei. Grăsimea ascunsă reprezintă totodată un risc pentru persoanele de tip “slab cu burtă”. Grăsimea viscerală este cea mai periculoasă, deoarece ea se acumulează în jurul organelor ca pancreasul, inima sau ficatul, eliberând hormoni şi alte secreţii ce conduc ulterior la diferite boli. Antrenamentul cu greutăţi poate reduce volumul de grăsime viscerală din corp şi previne formarea acesteia din jurul organelor interne”, explică Flavius Ursachi.