Brazilian Jiu Jitsu – autoapărare şi disciplină. Plus calorii arse!

Recunosc, sporturile extreme m-au atras dintotdeauna. Nu neapărat să le practic, ci mai degrabă să le aflu dedesubturile, să cunosc motivaţia celui care se încumetă la o metodă de mişcare altfel decât convenţională.
  • Publicat:

Recunosc, sporturile extreme m-au atras dintotdeauna. Nu neapărat să le practic, ci mai degrabă să le aflu dedesubturile, să cunosc motivaţia celui care se încumetă la o metodă de mişcare altfel decât convenţională. De data asta însă, am lăsat de la mine şi am pus, ad litteram, osul la treabă.

Am pus ochii pe Brazilian Jiu Jitsu (BJJ), cel mai popular stil de arte marţiale practicat în America. Acesta presupune învăţarea unor tehnici articulare şi strangulări care imobilizează agresorul, fără a provoca răni grave. Sună bine, nu-i aşa? Mai ales că stresul omului modern duce uneori la conflicte ce pot degenera în violenţă fizică.

Nu e nevoie să fii foarte înalt, foarte slab sau, din contră, mai plinuţ, ca să dobori la pământ o persoană mai puternică, iar asta am constatat pe propria-mi piele în cadrul unei sesiuni de antrenament cu  Tudor Mihăiţă, deţinător centură neagră, Campion European şi fondator în 2004 al primului şi celui mai titrat club de BJJ şi MMA (Arte Marţiale Mixte) din România, Absoluto Fighting Center (www.absoluto.ro).

El mi-a fost ghid pe parcursul unei ore de antrenament şi astfel am învăţat câteva tehnici care pot fi aplicate în viaţa reală, dar am descoperit şi beneficiile BJJ pe partea de slăbire, motivaţie şi disciplină.

Cum s-a desfăşurat antrenamentul de Brazilian Jiu Jitsu?

În primul rând, am avut parte de o încălzire temeinică: alergare, rostogolire, mers pitic, stretching şi alte nebunii menite să pună sângele în mişcare şi articulaţiile la treabă. Apoi a urmat lecţia propriu-zisă: fiecare şi-a ales un partener şi astfel am pus în aplicare tehnicile explicate pe îndelete de antrenor, după cum puteţi vedea în pozele care ilustrează acest articol.

Ca începător, recunosc că am fost destul de stângace. Partenera, o puştoaică ce nu cred că avea mai mult de 13 ani, dar care a reţinut mult mai bine teoria, m-a susţinut şi mi-a explicat în nenumărate rânduri ce aveam de făcut astfel încât să iasă totul ca la carte.
La sfârşitul sesiunii de o oră, am constatat că noţiunile se făcuseră val-vârtej în capul meu, semn c-ar trebui să mai dau de câteva ori pe la sală ca să ţin minte toate mişcările, nu multe la număr, vreo 3-4.

Există însă sute de tehnici, care se învaţă în timp, se repetă constant şi nu ai şanse de izbândă dacă logica este punctul tău slab. Mişcările se deprind prin practică frecventă, nu prin repetarea lor în minte precum a unei formule matematice.

Cu garda sus şi pixul în mână, l-am luat la întrebări pe Tudor Mihăiţă despre acest nou curent numit Brazilian Jiu Jitsu şi iată ce mi-a mărturisit: “Brazilian Jiu Jitsu este un sport prin care poţi căpăta încredere în tine, prin care poţi învăţa tehnici de autoapărare pe care le poţi aplica atunci când te afli în diverse situaţii conflictuale, dar este şi o metodă eficientă de a arde calorii. Practicând acest sport, îţi garantez că nu te vei plictisi.
La fiecare antrenament vei învăţa tehnici noi, plus că există şi un sistem de gradare care motivează foarte mult. De exemplu, centura neagră se obţine cel mai greu, la 10-12 ani de practicare BJJ. Până să ajungi însă la centura neagră, ai posibilitatea de a obţine, prin muncă şi determinare, centura albă, albastră, mov, maro”.

Un aspect important de menţionat este faptul că nu doar adulţii se pot bucura de acest sport, ci şi copiii sau persoanele mai în vârstă. ”Pentru copii există sesiuni speciale de antrenament BJJ, unde pot învăţa să fie mai disciplinaţi, să se integreze mai uşor într-un grup şi, de ce nu, să facă din parteneri prieteni adevăraţi. Am avut însă şi persoane în vârstă interesate de BJJ, ‘recordul personal’ fiind al unui bărbat de 68 de ani care s-a antrenat la mine la sală şi care continuă să practice acest sport în Canada, unde s-a mutat”.

Ca o concluzie, reţineţi: artele marţiale nu ţin cont de vârstă sau de conformaţie iar beneficiile sunt numeroase: te ajută să te menţii în formă, e o bună metodă să te eliberezi de stres, te ajută să gândeşti logic, să îţi faci noi prieteni, creşte încrederea în sine şi, mai presus de toate, te motivează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult