Suntem siguri că pe lista rezoluţiilor voastre de anul anul acesta se află şi sportul. Unii vor încheia anul cu mult râvnitele pătrăţele pe abdomen, alţii vor fi mai tonifiaţi, alţii mai slabi, alţii vor avea şi mai multe kilograme în plus decât aveau în ianuarie.
Unii vor simţi energia pozitivă ori de câte ori fac sport, alţii se vor chinui la sală şi vor renunţa. Iată cum îţi poţi îndeplini obiectivele! Am stat de vorbă cu antrenorul de fitness Octavian Cuturescu, fost sportiv de performanţă.
CSÎD: Cum să ne îndrăgostim de sport pe viaţă? Se poate aşa ceva?
Octavian Cuturescu: Da, se poate ! Eu cred ca acest sentiment îl purtăm de la începutul vieţii noastre şi se dezvoltă în copilărie, dar pentru că suntem acaparaţi de problemele zilnice şi de rutină uităm să acţionăm şi să facem ceea ce ne place. Trebuie doar să şti să-ţi dedici puţin timp pentru această “aventură” , totdeauna să fii într-o continuă provocare!
CSÎD: Care sunt cele mai des întâlnite plângeri ale clienţilor din sălile de sport?
Octavian Cuturescu: Cea mai mare plângere a clienţilor din sălile de sport este aglomeraţia, urmată de igiena sălii şi atmosfera în care îţi poţi desfăşura antrenamentul.
CSÎD: Voinţa se educă?
Octavian Cuturescu: După părerea mea totul se educă, atâta timp cât îţi propui un obiectiv, pentru atingerea lui este nevoie de disciplina şi punctualitate ! Dorinţa este cea care ar trebui să impulsioneze voinţa.
CSÎD: Ce tip de antrenamente au efect pentru slăbire?
Octavian Cuturescu: Dacă obiectivul tău este strict doar să scazi în greutate este de preferat să faci antrenamente de tip cardio. Eu recomand antrenamentele metabolice, exerciţiile cu greutăţi, combinate cu cele de cardio la o intensitate mare, pe o perioadă scurtă de timp. Datorită antrenamentelor cu greutăţi vom arde calorii şi atunci când fibrele musculare se refac. Un plus al antrenamentelor cu greutăţi este că obţinem un corp armonios pe lângă kg în minus.
CSÎD: De ce am apela la un antrenor personal ?
Octavian Cuturescu: Este foarte simplu! Atunci când vrem să obţinem cele mai bune rezultate apelăm la cel care deţine cele mai multe informaţii şi ne poate oferi cele mai bune servicii pentru a ne atinge obiectivul. Antrenorul personal îţi organizează programul de antrenament şi alimentaţia după nevoile tale, îţi prezintă exerciţiile şi te urmăreşte cu atenţie pentru executarea corectă a acestora. Tot el este cel care îţi monitorizează rezultatele de la antrenament la antrenament şi te menţine motivat pentru a nu te abate de la obiectivul pe care ţi l-ai propus.
CSÎD: Cât de greu se obţin râvnitele “pătrăţele” pe abdomen ?
Octavian Cuturescu: Dacă îţi doreşti cu adevărat ca abdomenul tău să fie vizibil trebuie să tratezi cu atenţie acestui muşchi ca oricărei alte grupe musculare. Şi cum antrenametul nu este suficient pentru a obţine un tonus muscular, avem nevoie de disciplină în alimentaţia noastră. Calcularea caloriilor şi a nutrienţilor în funcţie de greutatea şi obiectivul propus este necesară!
CSÎD: Care sunt greşelile cele mai frecvente din sala de sport?
Octavian Cuturescu: Nu ştiu de unde să încep şi cum să le înşir! Atunci când începem să facem mişcare, datorită entuziasmului, avem tendinţa să facem totul dintr-o dată, aşa că ne “ciulim” urechile şi ascultăm toate sfaturile celor din jur. Nu avem răbdarea necesară pentru a ne informa corect, şi facem totul haotic. Cele mai întâlnite greşeli sunt executarea exerciţiilor incorect şi antrenamentele cu greutăţi mai mari decât potenţialul nostru .
CSÎD: La cât timp după ce am făcut mişcare putem mânca şi ce anume ?
Octavian Cuturescu: Este recomandat ca imediat după antrenament să ne hrănim cu un aliment ce conţine 30 de carbohidraţi simpli, şi 20-25 de grame de proteine pentru a nu pierde din masa musculară. Aş recomanda un shake proteic pe bază de zer pentru o absorţie rapidă. În următoarele 30-40 minute putem savura o masă consistentă alcătuită din proteină şi fibre.
CSÎD: Ce alimente trebuie să aleagă vegetarienii pentru a-şi creşte masa musculară?
Octavian Cuturescu: Principalele alimente care favorizează creşterea masei musculare sunt leguminoasele: fasolea,mazărea, năutul, lintea, schinduful, lupinul, soia. Se recomandă şi carbohidraţi complecşi precum cartoful dulce (de preferat copt), quinoa, ovăzul şi fructele bazate pe vitamina C .
Foto: arhiva personală