Cifoza, deficiența posturală numărul 1

Află ce este cifoza și care e tratamentul ei.
  • Publicat:
Cifoza, deficiența posturală numărul 1

Cifoza este o curbură a coloanei vertebrale în plan sagital, care face ca partea superioară a spatelui să pară mai rotunjită decât în mod normal. Alexandru Ilie, fizioterapeut, co-fondatorul primei platforme de fizioterapie online din România ne-a explicat de ce cifoza este deficiența postural numărul unu.

 

Toată lumea are un anumit grad de curbură a coloanei vertebrale (cifoza fiziologică). Cu toate acestea, o curbură mai mare de 45 de grade este considerată excesivă. Uneori, cifoza nu provoacă alte simptome decât faptul că spatele pare anormal de curbat sau cocoșat. Cu toate acestea, în unele cazuri, afecțiunea determină: dureri de spate și rigiditate, sensibilitate la nivelul coloanei vertebrale și oboseală. Durerile de spate pot fi deosebit de problematice la adulții cu cifoză, deoarece organismul trebuie să compenseze anomalia coloanei vertebrale. În cazul în care aveți cifoză severă, simptomele se pot agrava în timp. De asemenea, este posibil să aveți dificultăți de respirație și de alimentație.

 

Care sunt cauzele cifozei?

În cifoză, curbura normală din partea central-superioară a coloanei vertebrale (vertebrele toracice) este mai accentuată decât în mod normal. Există o serie întreagă de motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, dar cel mai frecvent cifoza apare din cauza unei posturi deficitare (cifoză posturală): statul aplecat, statul cocoșat pe scaun și căratul de genți grele pot întinde mușchii și ligamentele de susținere, ceea ce poate crește curbura coloanei vertebrale.

Cifoza posturală poate fi prevenită prin conștientizarea posturii și stimularea musculaturii spatelui. Tratamentul de elecție în cazul cifozei este reprezentat de kinetoterapie. Aceasta utilizează exercițiul fizic terapeutic pentru restabilirea echilibrului de forțe de la nivelul musculaturii trunchiului.

Kinetoterapia vizează în primul rând alungirea musculaturii din zona anterioară a trunchiului, în special a pectoralilor și scurtarea musculaturii din regiunea posterioară a toracelui (trapez, romboizi, dintatul anterior etc.). Dar cum un dezechilibru nu vine niciodată singur, pentru că organismul uman funcționează ca un tot unitar, este necesar să avem în vedere eventualele compensări ce pot să apară la nivelul gâtului. De cele mai multe ori, o persoană cu o cifoză accentuată, va prezenta o musculatură anterioară a gâtului (sternocleidomastoidieni, scaleni ) foarte tensionată, scurtată.

Tratamentul cifozei

Așadar, un obiectiv important în cadrul programelor de recuperare este reprezentat de îmbunătățirea întregului pattern postural. Mai simplu de înțeles, corectarea modului în care creierul nostru percepe poziția în spațiul corpului, postura. În îndeplinirea acestui obiectiv, pe lângă exerciții și conștientizarea activă a posturii, un rol esențial îl joacă dispozitivele de postură inteligentă.

Dispozitivele de postură inteligentă ajută pacientul să dobândească un pattern postural nou, mult mai rapid. Asemenea dispozitive de corecție posturală inteligentă oferă un biofeedback tactil prin vibrație de fiecare dată când adopți o postură greșită. Așadar, simpla utilizare a unor dispozitive de îmbunătățire a posturii inteligente poate fi de un real folos celor ce suferă de cifoză. Asemenea dispozitive de corecție a posturii inteligente te ajuta să menții o postură 100% corectă pe toată perioada zilei totul bazat pe biofeedback!

Programele de kinetoterapie dedicate cifozei împreună cu dispozitivele de terapie posturală inteligentă te pot ajuta să rezolvi problemele de postură odată pentru totdeauna.

Aceste dispozitive îți vor aminti de fiecare dacă când spatele tău nu este suficient de drept. De fiecare dată când curbura spatelui depășește un unghi de 25 de grade, corectorul o va analiza și va vibra pentru a-ți reaminti să adopți o postură corectă. Deci tu nu mai trebuie să te gândești la asta nici măcar o secundă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult