Nici nu ne-am dezmeticit bine după vacanţa de vară, că au început pregătirile pentru Sărbătorile de Iarnă. Ca de obicei, vrem să fim strălucitoare şi în formă maximă, mai ales că se anunţă festinuri culinare. Ce e de făcut?
Ne spune din experienţa proprie antrenorul personal Elena Trifan: “Fără cure de slăbire drastice sau antrenamente excesive, slăbirea şi tonifierea fizicului tău vor apărea în mai puţin de 4 săptămâni de la aplicarea unui program personalizat.”
Iată ce este de făcut:
1. Analiză /Evaluare Corporală.
Acest prim pas este cel mai important atunci când ne propunem să slăbim. Aici este vorba despre analiza compoziţiei corporale, care se realizează cu ajutorul unui cântar medical. În procesul de slăbire este foarte important să ştim câtă grăsime corporală, apă şi muşchi avem în corp la momentul cântăririi. În funcţie de acest raport, se stabilesc câte kg de grăsime ai nevoie şi este bine să slăbeşti şi câtă masă musculară este în corp. În urma acestei analize şi în funcţie de obiectivul fiecăruia, se stabileşte planul alimentar şi programul de antrenament.
2. Planul alimentar se face ţinând cont de rata metabolică în repaus.
În general, persoanele care au grăsime corporală au metabolismul mai lent. Se ţine cont de activitatea fizică zilnică, de alimentele preferate şi nepreferate şi nu în ultimul rând de programul zilnic. Se recomandă mai multe mese pe zi, ideal 3 mese plus 2 gustări. În felul acesta îţi poţi ţine sub control şi poftele alimentare şi foamea. Orele ideale sunt: micul dejun la 7:00-7:30, gustare la 10:30, prânz la 13:00, a doua gustare la 15:30-16:00, cina la 18:00.-19:00.
În funcţie de metabolism, se recomandă proteine aproape la fiecare masă, întrucât acestea te ajută să faci faţă senzaţiei de foame. Alimentele care sunt bogate în proteine sunt: carne slabă, ouă, iaurt, brânză, peşte, soia, nuci, fasole boabe, linte, năut. De asemenea se ţine cont că alimentele recomandate să îţi aducă necesarul zilnic necesar şi de fibre, ce sunt foarte importante în procesul de slăbire şi nu numai. Femeile au nevoie de circa 20 de grame de fibre zilnic, iar bărbaţilor le sunt necesare aproximativ 30 de grame. Surse bune de fibre sunt: ovăzul, fasolea verde, cerealele integrale, fructele şi legumele.
3. Antrenament personalizat. De ce personalizat?
Pentru că atunci când este vorba de slăbit şi tonifiat, antrenamentele se fac în funcţie de tipul somatic al fiecărei persoane, de condiţia fizică, de starea de sănătate şi de formele de sport ce îi fac plăcere. Tipul de metabolism are legătura cu constituţia fizică pe care o ai, adică tipul somatic.
Acesta, la fel ca şi metabolismul, este determinat genetic şi foarte rar o persoană se încadrează complet într-un anumit tip somatic şi într-un anumit metabolism, de aceea, este recomandat ca antrenamentele să fie personalizate, cel puţin în prima etapă a procesului de slăbire. De asemenea, antrenamentele personalizate sunt mai eficiente, deoarece în sală se lucrează doar cu tine, atenţia antrenorului este îndreptată doar asupra ta, urmărindu-ţi evoluţia de la un antrenament la altul. Tot antrenorul este cel care te disciplinează atât din punct de vedere sportiv cât şi nutriţional. Eficienţa sporită a antrenamentului este dată tot de prezenţa sa, care vede mai bine decât tine cum răspunzi la efort şi cum efectuezi exerciţiile.Te încurajează aşa cum singur nu o poţi face, te motivează, îţi dă încredere şi nu te lasă să renunţi.
4. Monitorizare şi motivare
Din experienţă, cântărirea şi evaluarea săptămânală efectuate de către antrenorul personal aduc rezultate sigure. Monitorizarea ne asigură dacă suntem sau nu pe drumul cel bun. De asemenea se constată, în urma evaluărilor făcute săptămânal, câtă grăsime am scăzut, câtă masă musculară şi câtă apă avem în corp. Foarte importantă este evoluţia masei musculare, pentru că ştim cu toţii cât de importanţi sunt muşchii, pentru sănătatea noastră, ei sunt cei care ne menţin şi ne activează metabolismul. Odată cu urmărirea rezultatelor, vine şi satisfacţia şi motivarea. Ştim cu toţii că rezultatele, în tot ceea ce facem, sunt cele care ne motivează cel mai tare şi ne dau curajul, încrederea şi putearea de a merge mai departe.
Aceştia sunt cei 4 paşi, ce din experienta mea de peste 10 ani, garantez, că indiferent care îţi este obiectivul în procesul de slăbire sau de remodelare, nu ai cum să dai greş şi să nu poţi ajunge la rezultatele dorite. Succes!