Vă aflaţi într-o continuă luptă cu kilogramele în plus? Nu sunteţi singure. Majoritatea celor ce urmează cure de slăbire ajung, la 6 luni după ce le-au încheiat, din nou faţă-n faţă cu excesul ponderal. Numeroase studii au demonstrat că cele mai multe diete nu ne scapă pentru totdeauna de kilogramele în plus, ci doar pentru o perioadă limitată. Mai devreme sau mai târziu, lupta va începe iarăşi!
Potrivit unui studiu citat în revista Fitness Magazine, peste 50% dintre femeile care au ţinut un regim alimentar pentru a slăbi susţin că în maximum 6 luni de la terminarea acestuia se văd nevoite să-l înceapă din nou.
Lupta cu kilogramele în plus nu e simplă, iar odată ce au fost date jos nu există nicio garanţie că ele nu se vor reaşeza acolo de unde fuseseră alungate. Aşa se face că mai bine de un sfert dintre doamnele aflate mereu la cură de slăbire au pierdut şirul dietelor urmate, iar specialişii au un singur nume pentru acest fenomen: efectul yo-yo!
Efectul yo-yo se traduce prin slăbiri şi îngrăşări repetate, în paralel cu diete şi obiceiuri alimentare nepotrivite. Cum poate fi combătut, odată pentru totdeauna?
Ştiaţi că grăsimea din organism poate… topi grăsime? Poate părea fără logică, dar reţineţi că aşa cum alimentele conţin mai mult de un singur tip de grăsime, şi corpul uman găzduieşte mai multe feluri de grăsime. Aşadar, atunci când ne îngrăşăm peste măsură şi vrem să topim grăsimea, ne referim la grăsimea albă. Aceasta este varianta periculoasă şi inestetică.
În acelaşi organism mai poate exista şi un alt tip de grăsime, grăsimea brună, versiunea sănătoasă, care, nu o să vă vină să credeţi, arde calorii!
„Până la 80% dintre adulţi prezintă depozite de grăsime brună în corp”, susţine Aaron M. Cypess, doctor în ştiinţe medicale la Harvard Medical School.
Puterea acestei grăsimi benefice constă în faptul că este bogată în mitocondrii, un organ celular care generează căldură. Atunci când sunt activate mitocondriile, sunt suficiente 55 de grame de grăsime brună pentru a nimici aproximativ 20% din caloriile consumate.
De altfel, rolul grăsimii brune este acela de a produce căldură, adică este termogenă. S-a descoperit că nou-născuţii au o cantitate importantă de grăsime brună în corp pentru a se adapta la noul mediu, cel extrauterin.
Sportul este principala metodă de a activa mitocondriile din grăsimea brună, deci de a o transforma într-un adevărat „cuptor” pentru calorii.
Potrivit unui studiu efectuat la Harvard Medical School, mişcarea stimulează eliberarea unui hormon care de obicei se găseşte în celulele musculare – irisina – şi care are capacitatea de a transforma grăsimea albă în grăsime brună.
Sunt suficiente 30 de minute de mișcare pe zi, cel puţin 5 zile pe săptămână, pentru a ne menţine în formă.
O altă modalitate de a activa grăsimea brună este expunerea la temperaturi scăzute, profitând de rolul său termogen.
Studiile au demonstrat că hormonii tiroidieni şi sistemul nervos simpatic activează grăsimea brună, acesta din urmă fiind activat, la rândul lui, de frig.
În aceste condiţii, grăsimea brună intervine pentru termoreglare, mărind astfel consumul energetic şi, prin consecinţă, influenţând greutatea corporală.