În copilărie, la satele din România, cei mai mulți copii, obișnuiau să se joace fără papuci vara. Desculț, prin iarbă, desculț prin nisip, desculț prin grădină, desculț în apă, desculț în ploaie, desculț în noroi. Fericire pură. Iar papucii erau foarte des uitați cu orele. Mai exact, până când adulții semnalau lipsa lor. Ei bine, instinctiv, copiii aleg starea naturală. Și aleg să se simtă liberi și cât mai conectați cu elementele naturii: pământ, apă, nisip, pietre, iarbă etc.
Asta ca să nu mai vorbim de faptul mulți micuți încă umblă desculț. Vezi statele din Africa, unde încălțămintea este pentru a merge la școală, pentru a merge la biserică. Beneficiile mersului desculț sunt menționate și susținute de studii medicale.
O mai bună coordonare
Un control mai bun al mușculaturii gambelor
Favorizarea circulației la nivelul tălpilor picioarelor
Sentimental de ”împământare” conectare cu solul, pământul ce ajută la destresare
Îmbunătățirea sănătății articulațiilor, mușchilor, ligamentelor
Reducerea durererii în corp. Medicul ortoped Tarek Nazer a declarat pentru csid.ro: ”Mersul pe jos ajută și la calmarea durerilor menstruale”
Mersul pe jos este benefic și pentru sănătatea și buna funcționare a genunchilor, a șoldurilor.
Atenție, însă, la suprafețele pe care mergeți. Nu alegi să mergeți desculță în locuri în care v-ați putea tăia *vezi, cioburi, metale ascuțite, spini. Ori suprafețe cu plante ce pot irita pielea. De asemenea, nu umblați descult nici pe suprafețele unde sunt substanțe ce dăunează sănătății.
Medicii ortopezi recomandă ca atunci când vă decideți să mergeți desculț să o faceți treptat, prin plimbări scurte pe suprafețe naturale precum nisip, iarbă. Pe măsură ce picioarele se obișnuiesc puteți schimba tipul de suprafață și mări distanțele.
Atunci când mergi desculț pe pământ regulat au loc schimbări: dormi mai bine, te relaxezi.
Surse: Healthline, www.the-chiropractors.co.uk.
Consultant de specialitate: Dr. Tarek Nazer, medic ortoped