Dana Marin a lăsat în urmă o carieră într-o firmă multinaţională pentru a descoperi yoga. După 7 ani de explorat lumea ca practicant şi profesor în care s-a descoperit pe sine şi a (re)descoperit lumea cu alţi ochi, Dana (urban-yoga.ro) a creat un program de relaxare şi mindfulness pentru foştii ei colegi din corporaţii şi liderii de business.
Descoperă şi tu un om sensibil căreia yoga i-a dezvăluit profunzimi nebănuite, atât în propria fiinţă, cât şi în întreaga lume. Lume pe care a bătut-o în lung şi-n lat pentru a se găsi pe sine. Un interviu cu un om care trăieşte aici şi acum fără regret, doar altfel.
Ce se întâmplă doctore: Când ai descoperit chemarea pentru yoga?
Dana Marin: Cred că sunt deja mai bine de 7 ani… Acesta e al patrulea an de când am creat Urban Yoga şi susţin clase, şi tot să fie vreo 3-4 înainte. Dar la început nu am simţit că e chemare. Ar fi forţat să zic asta. Mai degrabă seducţie. Asta îmi place la yoga. Te seduce. Te “tentează” cu lucruri simple: flexibilitatea, starea de bine… Şi aşa uşor, uşor, din aproape în aproape, te prinde cu adevărat şi începe să ţi se dezvăluie treptat. Şi o face întotdeauna la momentul potrivit, când eşti pregătit pentru alte şi alte profunzimi. Iar dacă nu eşti, nu e absolut nicio problemă. Poţi face ani de zile yoga strict pentru flexibilitate şi alte beneficii fizice. Yoga e un proces.
C.S.Î.D.: Ce ai lăsat în urmă pentru a i te dedica?
D.M.: Iluzii. Adică nimic cu adevărat important.
C.S.Î.D.:Ai avut mentori?
D.M.: Da, şi sunt genul care o să aibă mereu. Cred că e bine să avem pe cineva care să ne ţină cu picioarele pe pământ în privinţa locului nostru în Univers dar, totodată, să ne dea curajîn explorarea potenţialului extraordinar care există în fiecare dintre noi. Altfel, ajungem să credem că, prin puterea intenţiei, facem soarele să răsară când vrem noi.
Primul a fost Osho de la care a pornit prima călătorie în India. Apoi Buddha care m-a îndreptat către meditaţia Vipassana, tehnică prin care el a devenit iluminat. După care, Eckart Tolle s-a potrivit la fix în viaţa mea pentru a înţelege puterea prezentului şi a-l pune în practică în viaţa de zi cu zi. A urmat Krishnamacharya care are o mare influenţă în privinţa modului cum abordez şi înţeleg yoga. Mai sunt Ken Wilber cu teoria sa integrală, dezvoltată pentru a structura complexitatea vieţii, Stephen Covey care, pentru mine, a fost primul care mi-a dat, acum mulţi ani în urmă, încrederea că poţi trăi o viaţă spirituală aplicată şi bine ancorată în zilele noastre de azi; Ramana Maharshi de la care am preluat practica introspecţiei, a atenţiei direcţionate în interior.
Iar în ultimii doi ani, explorez contribuţia lui Caroline Myss în domeniul înţelegerii subconştientului prin intermediul arhetipurilor şi a medicinei intuitive. Sună academic dar, de fapt, este o tehnică atât de familiară oricui. Ştii momentele alea când spunem despre cineva că e “ca o prinţesă” şi, prin “prinţesă”, ştim că celălalt a înţeles exact ce voiam să zicem? Ei bine, acestea sunt arhetipurile, personaje care, prin rolul pe care-l joacă, dezvăluie multe despre anumite aspecte ale noastre.
În prezent chiar mă aflu în procesul de examinare pentru finalizarea cursului Contracte Sacre care are la baza identificarea arhetipurilor pe care le avem încă de la naştere, dar nu numai. Sunt foarte entuziasmată de domeniu pentru că, pe cât de distractiv şi uşor de înţeles este, pe atât de profund poate fi. E un instrument fascinant de a te cunoaşte.
Tot prin intermediul lui Myss, am descoperit-o pe Teresa de Avilla care a redat etapele maturizării spirituale în cartea “Castelul interior”. Suportul şi înţelegerile găsite în adaptarea făcută de Myss îmi sunt foarte dragi pentru că le-am descoperit exact când aveam cel mai mult nevoie de ele. Înainte de ea, nu credeam că o să rezonez cu vreo sfânta sau vreun sfânt 🙂 . Dar Teresa de Avilla are o sfinţenie… rebelă. Şi aşa am ajuns să îmi placă sfinţii.
C.S.Î.D.: Dar guru sau oameni care te-au inspirat?
D.M.: Guru sunt eu însămi pentru mine. Şi cred că aşa e natural să fie fiecare pentru el însuşi. Avem datoria să ne cunoaştem pe noi înşine şi să ne asumăm responsabilitatea pentru cine suntem. Este o putere care nu poate fi externalizată şi pusă în braţele altcuiva. Nu poţi face pe altcineva autoritatea vieţii tale.
Cât despre oameni, ah, câtă bogăţie şi varietate. Zilele trecute am mers la un supermarket de pe Magheru şi e acolo o vânzătoare cum rar am întâlnit. Şi vorba-ceea, am tot întâlnit. Pentru mine este exemplul clar de mindful leader. Nu doar că nu te salută mecanic, dar se şi uită în ochii tăi când o face. Şi o face uman şi natural, nu din obligaţie politicoasă. Iar dacă vrei pungă, îţi aşază cumpărăturile ca şi cum ar fi ale ei. Nu la întâmplare şi cu nepăsare, de ajungi acasă cu ouăle după tine. Pentru mine este exemplul clar de ceea ce Eckart Tolle numeşte prezenţă conştientă. O astfel de atitudine te determină să fii cu nimic mai prejos din ceea ce poţi fi la maxim. Îmi amintesc că prima dată am fost aşa surprinsă încât am rămas în urmă să o observ cum îi servea şi pe ceilalţi. Am zis că poate are doar o zi bună, dar am reîntâlnit-o şi m-am dus special la casa ei. Ei bine, aceeaşi atitudine. Am plecat zâmbind. Ador momentele acestea când am ochii îndeajuns de larg deschişi, încât… văd. Cred că inspiraţia este peste tot. Nu doar în oameni, dar şi în flori, pisici, vânt, nori, maşini,clădiri, orice. Ochi să avem :).
C.S.Î.D.: Dacă ar fi să îi citezi, care sunt cele mai importante 3 învăţături care îţi călăuzesc acum viaţa?
D.M.: “Să vină, ce vine; să plece, ce pleacă; sunt gata pentru ce rămâne” / Ramana Maharshi, “Ce-ţi spui şi ştii în adâncul sufletului că nu e adevărat?” / Caroline Myss, “Dacă vrei să găseşti sensul, caută-l în liniştea din tine” / Ravi Shankar
C.S.Î.D.: Cum te-a schimbat yoga?
D.M.: Yoga mi-a dat curaj. M-a învăţat că am puterea de a alege. Puterea de a alege să fac ce-mi spune inima în detrimentul scuzelor pe care mi le serveşte mintea.
C.S.Î.D.: Care îţi sunt acum priorităţile?
D.M.: În primul rând să mă ascult, să mă văd, să mă citesc, să practic onestitatea cu mine însămi. Adică să pun în practică ceea ce predic. Şi punctual, să îmi iau diploma în coaching arhetipal de la Institutul de Educaţie Caroline Myss din California, USA, şi să dezvolt programe marca Urban Yoga care să vină în întâmpinarea nevoilor vremurilor actuale. Nu doar programe bazate pe yoga ca practică fizică, dar şi pe celelalte componente din yoga, de self empowerment şi leadership personal. Am o mulţime de idei în acest sens 🙂 .
C.S.Î.D.: Ai trecut prin multe momente dificile în viaţă? Ce te-a motivat să îţi păstrezi zâmbetul şi calmul interior?
D.M.: Sigur, cu toţii trecem prin momente dificile, altfel nu am fi stimulaţi să evoluăm. Şi cu toţii avem o Drama Queen care vrea să îşi facă numărul în momentele acelea. Important e să nu ne identificăm cu ea şi să ajungem să ne limităm la a fi victime sau martiri, rămânând blocaţi în propria drama sau lăsând-o să ne definească.
Şi aici yoga contribuie mult prin abilităţile pe care le cultivi în timp: de detaşare şi acceptare a realităţii şi a propriei tale persoane din acele momente. Întotdeauna când ne confruntăm cu haosul şi neprevăzutul vieţii suntem puşi faţă în faţă cu propriile temeri, aşa că e firesc să ne simţim depăşiţi de situaţie şi vulnerabili. Important nu este însă ce ni se întâmplă, important este modul în care alegem să ne transforme experienţele mai puţin plăcute ale vieţii.
Mă motivează faptul că, în adâncul sufletului meu, ştiu că totul e un proces de transformare şi nimic nu se întâmplă împotriva evoluţiei noastre, din contră. Se spune că-n vremuri de haos sunt zeii cel mai aproape de tine şi te veghează cu atenţie. Probabil o fac să se asigure că nu te-au zdrobit de tot cu dramele servite :).
C.S.Î.D.: Ai creat un program de 21 de zile de Mindfulness. Cum l-ai descrie?
D.M.: Programul 21 de Zile de Mindfulness este un program marca Urban Yoga, gândit pentru liderii de business şi echipele de management din corporaţii, cu scopul de a reduce stresul şi de a creşte puterea de concentrare. Are la baza conştientizarea relaţiei cu noi înşine şi cu cei din jurul nostru. În yoga, acestea sunt conceptele de yama şi nyamas.
Când nu suntem conştienţi de adevărată noastră putere, ajungem să ne punem în aceleaşi situaţii mereu şi pierdem energie. Se ştie că yoga este un sistem body-mind-soul. Asta pentru că acestea trei sunt ca nişte generatoare principale de putere, care fie produc, fie consumă energie. Cu cât ştim mai bine cum funcţionează ele, cu atât putem extrage energie mai multă. Clasele de urban yoga, sesiunile de leadership personal şi tehnicile de mindfulness din program sunt create pentru a descoperi şi stăpâni modul cum funcţionează aceste generatoare.
Obiectivele programului sunt ca la finalul celor 21 de zile să ştii cum să îţi gestionezi eficient propria energie. Să faci alegeri conştiente cu privire la investiţiile energetice pe care le faci. Să stăpâneşti tehnici şi strategii de self-empowerment care să te ajute zi de zi. Pe scurt, să fii propriul tău guru, că tot vorbeam de această mai sus.
C.S.Î.D.: De ce 21 de zile?
D.M.: Nu este uşor să lucrezi cu ţine însuţi. Nu o poţi face o dată pe săptămâna sau într-un workshop de două ori pe an şi să fie îndeajuns. Să ajungi să te cunoşti cu adevărat este un job de 24/h şi o practică de-o viaţă. Dar să-ţi formezi această deprindere, ai nevoie de ghidare, exerciţiu şi suport. Neuroştiinţ aspune că orice activitate nouă necesită minim 21 de zile de practică pentru a avea potenţialul de a se transformă într-un obicei nou. De aceea sunt 21 de zile. Aşadar, în cadrul programului nu doar descoperi şi experimentezi, dar şi integrezi mindfulness în cadrul stilului tău de viaţă.
C.S.Î.D.: Care sunt beneficiile unui astfel de program?
D.M.: Ştiinţa modernă a dovedit deja că practicile străvechi de yoga cresc claritatea mentală, puterea de concentrare şi atenţia. Apoi, explorând un astfel de program integrat, clar îţi creşte conştientizarea de sine. Şi de aici derivă în lanţ alte beneficii: nivelul de stres scade, la fel şi reactivitatea emoţională. Lucrurile acestea au impact asupra relaţiilor interumane care se îmbunătăţesc. Descoperind noi instrumente prin care te poţi ajuta singur la nevoie, îţi creşte încrederea în propria ta putere şi valoare. Pentru că intri în contact cu noi modele de gândire, îţi schimbi anumite paradigme mentale care te limitează. Totodată, începi să te conectezi la corpul tău şi îţi însuşeşti noi obiceiuri sănătoase.
C.S.Î.D.: De ce crezi că au oamenii nevoie de el?
D.M.: Toate programele Urban Yoga pornesc de la faptul că trăim vremuri care ne provoacă să ne echilibrăm şi să ne ajutăm singuri, chiar în mijlocul haosului urban. Nu este nevoie să părăsim biroul sau oraşul ca să ne conectăm la noi înşine. Dacă o putem face, este fantastic. Dar nu este un pretext să amânăm sănătatea stilului nostru de viaţă. Avem puterea de a alege cum ne trăim viaţa. Fără scuze. Oamenii au nevoie de astfel de programe ca să înveţe cum să se ajute pe ei înşişi.