Dansul şi beneficiile sale: 5 motive să dai drumul la muzică şi să-ncepi să te mişti

Dansul este una dintre cele mai bune modalităţi de a-ţi menţine corpul sănătos.
  • Publicat:
Dansul şi beneficiile sale: 5 motive să dai drumul la muzică şi să-ncepi să te mişti

Dansul poate lua atât de multe forme şi, deseori, dansul poate fi un mod de exprimare, de recreere sau, de ce nu, o activitate competitivă. Vestea bună este că poate fi totodată un mod ideal de a face mişcare şi de a te menţine în formă, beneficiile dansului fiind numeroase, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental şi emoţional. Chiar dacă ai 80 de ani sau 8 ani, dansul te schimbă. În bine.

Beneficiile dansului

Din punct de vedere fizic, dansul este un exerciţiu aşadar, acesta are efecte şi beneficii similare activităţilor cardio.

Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Dansul este ideal pentru sănătatea inimii. Chiar este recomandat ca adulţii să facă între 150-300 de minute pe săptămână de exerciţii de intensitate moderată sau 75-150 de minute pe săptămână de activitate fizică.

Îmbunătăţeşte echilibrul şi forţa musculară. Motivul pentru care dansul este o formă ideală de activitate fizică este pentru se folosesc mişcări de toate tipurile, care ajută nu doar la creşterea forţei, cât şi îmbunătăţirea echilibrului.

Este o activitate fizică blândă cu întregul corp. Există multe tipuri de dansuri care pot fi executate chiar şi de persoanele cu o mobiliatate limitată sau care suferă de anumite probleme cronice. Înainte de a merge la cursuri de dans, ideal este să stai de vorbă cu un medic pentru a-ţi recomanda un stil potrivit în funcţie de problemele de sănătate.

Îmbunătăţeşte performanţa cognitivă. Dacă ai nevoie de un motiv pentru care să faci mişcare ia în calcul faptul că multe cercetări arată că dansul menţine şi chiar îmbunătăţeşte abilitatea de a gândi odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit unor studii, oamenii de ştiinţă au descoperit că în creier există anumite zone care au control asupra memoriei şi abilităţilor de planificare şi organizare, care pot fi îmbunătăţite cu ajutorul dansului. Mai mult, spre deosebire de alte exerciţii, dansul îmbunătăţeşte echilibrul prin ritm şi muzică.

Te ajută să-ţi îmbunătăţeşti dispoziţia. Dansul şi mişcările sunt extrem de expresive, ceea ce îţi permit să te desprinzi de realitate, cel puţin din punct ce vedere emoţional, prin reducerea stresului şi simptomelor de anxietate şi depresie.

Tipuri de dansuri şi beneficiile lor

Toate stilurile de dans, de la tradiţionalul balet, până la Bollywood şi funk, vin la pachet cu numeroase beneficii atât din punct de vedere fizic, cât şi mental şi emoţional.

Baletul, de exemplu, este un dans tehnic şi potrivit oricărei vârste, iar în urma acesuia se dezvoltă un echilibru excelent, flexibilitate şi susţinerea corespunzătoare a corpului. De asemenea, în cazul dansului belly dance este o modalitate ideală de a te exprima cu ajutorul muşchilor stomacului, mijlocului, braţelor şi şoldurilor. Cât despre stilul hip-hop, acesta este un stil de dans care îţi oferă libertatea de a-ţi folosi întregul corp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult