Echitaţia – terapie pentru copiii cu autism şi metodă inedită de a da jos kilogramele

“Echitaţia te ajută să ai relaţii etice, corecte cu ceilalţi. Pe cal nu îl poţi păcăli. Inconştient acţionezi corect.” “Calul are rolul de socializare şi reabilitare socială. Uneori poate fi mai uşor să relaţionezi cu un cal decât cu un om, iar apoi transpui ce ai învăţat de la cal în relaţia cu oamenii.”
  • Publicat:
Echitaţia - terapie pentru copiii cu autism şi metodă inedită de a da jos kilogramele

“Echitaţia te ajută să ai relaţii etice, corecte cu ceilalţi. Pe cal nu îl poţi păcăli. Inconştient acţionezi corect.” “Calul are rolul de socializare şi reabilitare socială. Uneori poate fi mai uşor să relaţionezi cu un cal decât cu un om, iar apoi transpui ce ai învăţat de la cal în relaţia cu oamenii.”

Astfel descriu relaţia puternică ce se stabileşte între cal şi călăreţul său dr. Ozana Moraru şi psihoterapeutul Anda Păcurar pe care le-am întâlnit la clubul de echitaţie Equestria.
Clubul se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare, în zona Snagov. Dispune de terenuri de concurs şi manej, padocuri, 50 de boxe pentru cai, manejuri acoperite, tribune pentru 500 de spectatori. Toate acestea sunt însufleţite de 32 de cai din cele mai frumoase rase.

Aici se organizează competiţii regulate de echitaţie pentru profesionişti, dar şi pentru copii şi amatori: Cupa Equestria, Marele Premiu al Municipiului Bucureşti, concursurile de casă Equestria. Clubul a fost înfiinţat în anul 2010 de către dr. Ozana şi dr. Cristian Moraru.

“Prima dată m-am urcat pe cal, în anul 2000 când am luat câteva lecţii de echitaţie la un club din preajma Bucureştiului. Am renunţat iarna şi am încercat din nou peste un an. După 6 luni, mi-am cumpărat primul cal. De atunci s-au văzut şi progresele, dorinţa de a sta mai mult împreună cu el. Uşor, uşor s-a ajuns la ce vedeţi acum, la clubul de echitaţie Equestria”, povesteşte dr. Ozana Moraru.

Încearcă să vină zilnic la cai. “Călăresc de câte ori vin, foarte rar se întâmplă să nu. Chiar dacă sunt obosită, după antrenament sunt foarte fresh”, mai adaugă ea. Dr. Moraru are o siluetă de invidiat. O complimentez. “Acum 10 ani era şi mai de invidiat. Are şi echitaţia rolul ei. Nu se consumă atât de multe calorii ca la înot sau alte sporturi. Dar mai trebuie şi regim alimentar…”, explică zâmbind.

Echitaţia dezvoltă musculatura spatelui, a abdomenului, a coapselor. În plus, te ajută să ai o postură corectă şi frumoasă. Printre clienţii clubului există persoane care au slăbit practicând echitaţia, dar nu neapărat acesta a fost ţelul.
“Avem chiar şi doamne care vin cu scopul declarat de a slăbi. Unele slăbesc, altele nu. Dar cum am spus mai devreme, nu este suficient doar să călăreşti pentru a slăbi”, adaugă dr. Ozana Moraru.

Există o vârstă propice echitaţiei?

De la 7 la 99 de ani. Antrenamentul propriu-zis se face după 7 ani, dar la club ajung copii care vin şi de la 4 ani. Preţul unei şedinţe începe de la 50 de lei şi creşte în funcţie de complexitatea antrenamentului. Chiar în timpul vizitei mele, se desfăşurau câteva şedinţe de terapie asistată cu copii.

Am cunoscut-o pe Anda Păcurar, psihoterapeut, care este implicată în proiectul fundaţiei City Art (cityarts.ro) şi care face terapie asistată de cai cu copii cu diverse afecţiuni precum: autism, retard mintal, probleme de integrare în societate.

De asemenea, aceste terapii în care calul este coterapeut au efect benefic şi în tratarea depresiei sau a tulburărilor de alimentaţie.

“Clientul dezvoltă o relaţie cu calul, îl mângâie, îl perie, îl călăreşte. Scopul nu este echitaţia, ci comunicarea, schimbul care se face între cal şi om, relaţionarea. Calul este asemănător omului: este foarte empatic – simte starea pe care o are persoana şi o transmite mai departe. Dacă pe cal urcă o persoană suferindă, încărcată cu emoţii negative respiraţia calului devine intensă, fierbinte. Pe măsură ce călăreţul se calmează şi calul se linişteşte”, explică psihoterapeutul.

Pentru cei care nu au călărit, experienţa poate părea înfricoşătoare, însă odată ce ai intrat în joc ai impresia că mergi pe picioarele tale.

“Calul are pasul tridimensional, are oscilaţiile bazinului ca ale omului. Omul urcat pe cal este ca şi cum ar merge pe picioarele sale”, adaugă Anda Păcurar.

S-a observat că echitaţia creşte capacitatea de învăţare la copii, autocontrolul, postura, stima de sine se îmbunătăţesc. Peste câteva momente, observ cum psihoterapeutul se urcă pe cal alături de un băieţel de 1 an şi 8 luni diagnosticat cu autism şi retard mintal. Acesta face progrese uimitoare de la şedinţă la şedinţă. Terapia cu calul are rezultate fantastice, greu de explicat de medicina convenţională.

FOTO: Adrian Stoicoviciu

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”